KATSOMASI RESEPTIT

Karitsan kareeta juuresten kera

kare.JPG

 

En ole mikään lampaan lihan suurin fani mutta siinä on yksi ylitse muiden. Karitsan kareet on yksi suurimpia suosikkejani kun lihoista aletaan puhumaan. Melkeinpä jokaisesta elukasta on tullut syötyä kareita mutta mureudessaan karitsa vie kyllä selkeästi voitin. 

Eihän näissä kauheasti sitä lihaa ole painoon nähden mutta laatu korvaa kyllä määrän. Suosittelenkin vähintään yhden kokonaisen kareen per naama kun aletaan kokkaamaan. Yleensähän kareet on pakattu 2kpl paketteihin. Ainoa miinus on tietysti hinta, kareet kun tuppaa maksamaan 20-25€ hujakoilla per kilo!

Itse tykkään aina marinoida kareet ennen kun paistan ne. Oma suosikki on rosmariini, sitruuna ja valkosipulimarinadi. Siinä ne 3 asiaa jotka on suorastaan luotu karitsalle. Marinoin usein yön yli mutta kyllä reilu pari tuntiakin kylmässä antaa jo mukavasti makua ja mureuttaa lihaa. Kareet on omasta mielestä parhaimmillaan medium ja liian raaka on jo vaikeampaa syödä. 

Kylkeen kun vielä paukuttaa hieman juureksia jotka ottaa makua viinistä, hunajasta ja timjamista. Hyvä perus kreikkalainen salaatti tai tsatsiki vierelle ja homma alkaa taputeltu.

kare2.JPG

 

Possuvartaat & Teriyaki

teriyaki.jpg

 

Vielä on kesää jäljellä vaikka tulevaksi viikoksi sadetta on luvattu joka päivälle. Silti rilli pysyy kuumana ja tikkuihin pujotellaan possun kassleria jotka on maustettu Aasialaiseen tyyliin ja vartaat vielä kruunataan maistuvalla teriyakilla. 

Possu on vartaisiin mitä parhain. Jos vielä oikein syvemmälle mennään, niin porsaan kassler on mitä parhain osa possusta ribsien ohella. Kassler toimii vartaissa hyvin rasvaisuutensa vuoksi ja rasvainen lihahan tunnetusti tykkää tulla maustetuksi pienellä potkulla. Kun kassler leikataan pieneksi, niin se kypsyy kuumassa grillissä nopeasti eikä ole kyllä pätkääkään sitkeää.

Loppusilauksen vartaille antaa teriyaki glaze. Muista valella vartaita soosilla aina kun niitä käännät grillissä käännät. Tahmea kastike tarttuu lihan pintaan ja kruunaa koko komeuden. Lisukkeeksi sopii esim. kimchi tai grillattu varhaiskaali tai miksi ei vaikka molemmat?

Old School Kanakori. Tulisesti,

wings2.jpg

 

Makkaraperunat, hodari, hamppari, kanakori... Siinäpä ne perus klassikot jotka löytää jokaiselta karvapersus huoltoasemilta. Helposti lähestyttävää settiä jokaiselle varsinkin pitkäksi menneen baarireissun jälkeen mikäli ei ole kebabille tai pizzalle.

Olen erehtynyt samoihin juttuihin ja viimeksi räkäistä kanakoriani Shellillä imeskellessä tuli mieleen, että mitä jos tämänkin voisi tehdä hieman erilailla ja enemmän oman makuun sopivammaksi.

Siinä ei sitten kauan nokka heilunu kun kaupasta haettiin koipipaloja ja wingsejä. Pyöräytin yksinkertaisen ja aika perinteisen kuivamausteseoksen kanoille jossa on paprikaa,chiliä, cayennepippuria ja sokeria. Lositava yhdistelmä. Kastike tehtiin samoilla linjoilla eli tulisen ja makean yhdistelmällä. Etikka tuo happoa, appelsiinimehu mukavaa makua, habanero potkua ja sokeri sekä ketsuppi makeutta. Kaikki siis kohdillaan!

Jos tykkäät tulisesta, niin tässä yksi hyvä resepti siihen.

Kuhaa & Tapenadea

kuha.JPG

 

Kalareseptit eivät ole tässä blogissa juuri jalansijaa saaneet vaan pääpaino on aina ollut lihaisammalla puolella. Vaikka lihaa kuuluukin kiloissa huikea määrä vuositasolla vatsani pohjalle, niin siitä huolimatta suosikkiruokani on kalaruoka. Jos pitäisi päättää se niin sanottu viimeinen ateria, niin se olisi itsellä legendaarinen Bouillabaisse jossa yhdistyy intensiivinen liemi, kala ja äyriäiset. Toki se liemi 90% koko nautinnosta.

Kalaa tulee siis syötyä harvakseltaan kotosalla ja ravintolassa olen pääruoaksi kalaa tilannut muistaakseni vain kerran ja silloinkin se oli kuhaa, kukkakaalirisottoa, kuhamureketta ja kuningasrapua. Kuha on itselle ollut aina se lempikala mutta haukeakaan en kaihda. Lohi taas on rasvaista ja verrattain mauton kala. Lohi on mielestäni parhainta graavattuna joulupöydässä tai loimutettuna nuotiolla yön pimeydessä.

Kuha on maukas mutta herkkä kala ja se kypsyy helposti yli. Tässä nyt oma suosikki reseptini kuhalle. Kuha leivitetään kevyesti vehnä- tai maissijauhoissa ja paistetaan pikaisesti kuumasssa pannussa reilun voi ja öljyn kera. Lopuksi vielä hyvä suola päälle ja tarjoillaan maukkaan Tapenaden kanssa. Hyvin paistettu kuha, tapenade ja ihan vaan keitettyä perunaa tillin kera, ääntä kohti ja avot!

kannattaa kokeilla.

kuha2.JPG

 

Aina yhtä ihana carpaccio

carpaccio2.JPG

 carpacciota on nykyään tarjolla jos jonkinlaista. Sitä voi tehdä niin lihasta kuin lihasta, kalasta tai jopa kasviksistakin. Itselle, kuten monelle vanhemmalle Italiaanollekin on härkä carpaccio se ainoa ja oikeia carpaccio. Yksinkerrtaisesti kyseessä on tartarin Italialainen serkku. Molemmat ovat suuria suosikkejani ja niissä annoksissa laadukas liha pääsee pätsäilemään parrasvaloissa. Jos taas raa'an lihan syöminen ei ole sun juttu, niin skippaa suosiolla koko homma.

Ainoat tärkeät seikat carppaccion tekemisessä on se, että lihan tulee olla aivan paperin ohutta ja liian ohutta se ei voi olla. Toinen päätekijä on suola. Suolaa on oltava tarpeeksi koska se taas tuo lihan maun esille. Liian kevyt suolaus on huono sillä mautonta lihaa ei kukaan halua syödä. Päälle vielä fenkolisalaattia ja tuhdisti parmesaania, niin homma on paketisssa.

Carpaccio toimii loistvasti alkuruokana ollen vielä maukas ja kevyt sellainen!

Näytä lisää