KATSOMASI RESEPTIT

Koko vuoden grillauskirja

20160628_222459.jpg

Koko vuoden grillaus kirja.

Nimi tuo mieleen väistämättä herra Alenin vuoden keittokirjan mutta muuta yhteistä näillä ei olekaan. Jos en valehtele kauheasti, niin saatan jopa pidellä käsissäni yhtä parhaimmista eepoksista grillauksen saralla. Jonas Cramby Ruotsista on aina ollut yksi suosikkini omantakeisella tyylillä, kuolaa vuodattavilla resepteillä ja mahtavilla ruokakuvillaan.

Herrat Risto Mikkola ja apurinsa,Viron lahja maailmalle Chef Henry Lepist pistävät kyllä ulos nyt samoihin sfääreihin menevää settiä! Jos Crambyn kirjat kuvineen ja resepteineen on suht nopeasti selattu, niin näiden kansien väliin on paukutettu 300 sivua rehellistä grillausta. Kirjassa grillataan aivan kaikkea ja sieltä löytyy kaikille kaikkea ja jokaiselle jotakin.

Risto Mikkola grillaa läpi vuoden ja sellaista ei tee ihan kuka tahansa grillaaja. Heikompi grillimies ei vedä karvalakkia päähänsä ja lähde lumisaateessa grillaan kabanossia iltapalaksi.

Kirjassa on suoraan sanottuna kaikki mitä grillaaja käteensä tarvirtsee. Nimi on koko vuoden grillauskirja mutta uskallan väittää, että meille tavallisille kuolevaisille reseptiikkaa ja matskua on hieman pidemmäksikin aikaa kuin vuodeksi. On grillaajan 10 käskyä ja osviittaa siihen mistä kohtaa ruhoa mikäkin pala on ruhosta grilliin päätynyt. Uskallan sanoa, että tämä on yksi niitä harvoja kirjoja jotka tänä päivänä kuuluu olla intohimoisen kotikokkaajan hyllyssä. Kirjassa grillataan kasviksia, lihat mennen tullen, kalat, pizzat ja jälkkäritkin päätyvät hehkuvien hiilien päälle. Respect!

Ja ne kuvat, nehän on aina tärkeitä. Tässä opuksessa nekin on timanttia kannesta kanteen. Siitä vastuun on ottanut kuvaaja-ruoka stylisti Roni Lehti ja ulkoasun on laittanut kuntoon Satu Kontinen.

Mitä muuta voi sanoa kun, että mahtava opus jonka parissa viihtyy pitkään ja tämä tulee takuulla pitään paikkansa hyllyssä josta ei tavara kirpputorille päädy. Kuulin huhuja, että painokset on aikaslailla loppuun myyty mutta eiköhän pian uutta satsia kauppoihin saada ja silloin kannattaa olla nopea.

Juhannukseen 5 kovaa BbQ soosia

bbgkastike.jpg

 

Grillauksessa on kolme tärkeää asiaa. Hyvä grilli ja itse suosin aina hiiliä tai avotulta. Toinen seikka on laadukas liha jossa ei kannata tinkiä ja valmiiksi marinoituja lihoja välttelen parhaani mukaan. Kolmas seikka on glaseeraus ja bbq kastikkeet jotka kruunaavat lihan ja antaa makea, tulisen ja tahmean pinnan. Kauppojen hyllyt pursuavat valmiskastikkeita jotka maistuvat lähestulkoon aina samalle ollen ällönmakeita eikä potkua ole nimeksikään. Polttavan tulinen sen ei tarvi olla mutta se kärki on maussa oltava.

Tässä on koottu 5 omaa, kotipolttoista bbq kastiketta. Ohjeet on peräisin vanhasta blogistani muutaman vuoden takaa. Tämä kastike postaus taisi olla jopa vanhan blogini luetuin ja haetuin postaus. Se puhukoon puolestaan ja kastikkeista saamani palaute oli plussaa! 

Jos siis kastikkeet on juhannukseen vielä hakusessa, niin tässä olisi varaa mistä valita. Löytyy valinnanvaraa, niin lihalle, kanalle kuin kalalle.

Reseptit kastikkeisiin löydät täältä

Juhannuksen kovimmat gril­li­re­sep­tit!

 

Juhannuksena grillataan vaikka sataisi kiviä taivaalta! Mikäli juhannuksen grillaukset on vielä hakusessa, niin tässä olisi tarjolla 5 päräyttävän hyvää vaihtoehtoa! 

ancho1.jpg

rasvaiset porsaan ribsit on klassikko jonka krunaa mahtava glaseeraus!

 

ribs2.jpg

Härän ribsit valloittaa mehevyydellään!

 

brisket_0.jpg

Brisket eli häränrinta lienee parasta mitä Amerikka on tuottanut!

toma.jpg

 

Jokaisen pihvin syöjän unelma on Tomahawk eli härän kyljys!

cherr.jpg

Rasvainen ja maukas porsaankylki on yksi parhaimpia ruhonosia ja kun se vielä kruunataan kirsikalla, niin avot!

 

Grillattu Burger

bur.jpg

Grilliin sopii kaikki ja grillin maku sopii kaikkeen. Grilliin menee kaikki raparperista pizzaan, eli vaihtoehtoja on paljon. Yksi suurimmista asioista on kuitenkin burger! Parempaa ei voisi enää burgeri olla kun pihvi on grillattu ja juusto imee itseensä sulaessaan grillin makuja.

Vielä kun sisään ladotaan tuhdisti kovan luokan cheddaria ja maukasta chorizomakkaraa, niin homman luulisi olevan aikas bueno. Homma viedään vielä kuitenkin korkemmalle kun mukaan dumbataan vielä romescokastiketta ja mielestäni se pakollisin osa, eli marinoitua punasipulia.

Hyvä burgeri pitää sisällään tuhdin, grillatun pihvin vain suolalla ja pippurilla maustettuna. Pihvin on oltava medium mutta ei raaka. Mukaan vielä hyvä ja laadukas cheddar ja pehmeä mutta rapeaksi paahdettu briossi. Pelkästäämjn jo näillä mennään maaliin asti. Aina on kuitenkin hyvä myös varioida ja tämä bursa olkoon siitä esimerkki. Kokeile ja ihastu

Naudan Tomahawk & Chimichurri

toma.jpg

Aika tarkalleen vuosi sitten tämä lihaisa mötkäle näki päivänvalon kauppojen lihavalikoimissa vaikka rapakon takana näitä on imeskelty jo iät ja ajat.

Tomahawk, eli toisin sanoen härän kyljys on pihvi joka todellakin ottaa mittaa syöjästään. Painoa piffillä on lähestulkoon poikkeukseutta kilon verran. Tietenkin tästä painosta osan kellottaa iso luu mutta sittäkin huolimatta lihaa on riittävästi kahdelle tai jopa neljälle. Isoimmat kokkaamani Tomahawkit on ollut yli kaksi kiloa.

Tomahawk ottaa aikansa grillissä mutta kärsivällisyys palkitaan erittäin murealla lihalla. Itse en sen kummoisempia lisukkeita ole ikinä pihveille kaipaillut, sillä mielestäni hyvä liha puhukoon puolestaan. Hintaakin lähestulkoon parin kilon piffille tulee lähemmäs 50 euroa joten sen hintainen liha olkoon pääroolissa.

Aikaisemmassa Tomahawk postauksessani tämä kesän herkku nautittiin maissin ja coleslawin kera.

Enkä sen kummempia lisureita väsännyt nytkään. Argentiinlainen chimichurri on aina loistava lisuke grilliruoalle. Se menee hyvin grillatun kanan ja vaalean kalankin kera. Mikä parasta, sekin on mielettömän helppo tehdä.

Jos minulta kysytään, niin Tomahawk on se juttu kun grillataan!

Näytä lisää