KATSOMASI RESEPTIT

Grillattu pizza

grillipizza.JPG

 

Grillipizza aiheuttaa monille suunnatonta tuskaa eikä se meinaa millään onnistua. Nou hätä, sillä kaikkien nälkäisten sankari antaa nyt tipsit joilla grillipizzan tekeminen luonnistuu ilman hiuksien repimistä tai itku-potkuraivareita. Heitänpä tähän muutaman pienen vinkin joiden avulla sinunkin grillilättysi on hieman helpompi tehdä: 1. Valmista pohja jo edellisenä iltana ja anna taikinan kohota yön yli kylmässä. Kylmässä kohottaminen tekee taikinasta hyvän ja antaa sille hyvän maun. Älä kauli taikinaa ihan millin ohueksi vaan jätä se hieman paksummaksi. 2. Kun mietit täytteitä, niin valitse täytteitä jotka valmistuvat nopeaan esim. mozzarella, parmankinkku tai valmis savukylki 3. Esivalmistele ja pilko kaikki täytteet ennen grillaamista ja pidäne grillin vieressä. Älä pilaa pizzaasi sillä, että juokset tavaraa jääkapista.  4. Paista pizzapohjaa ensin molemmin puolin n.2min per puoli ja täytä vasta sitten.  5. Tee hyvä hiillos toiselle puolelle grilliä ja jätä toinen puolisko tyhjäksi. Kuumalla puolella paistat pohjan, täytät pizzan ja siirrät lopuksi paistumaan viileämmälle puolelle. Kuuman puolen tulee olla kuuma, näin pohja paistuu nopeasti ja onnistut varmasti. 6. Älä tee pizzoista liian isoja, niin  sinun on huomattavasti helpompi käsitellä ja käännellä pohjaa grillissä. Säästät hermoja siis. Mitäs täytteitä minun lätyistä löytyi?Tomaattikastikkeen lisäksi käytin valmista porsaan savukylkeä, mozzarellaa joka sulaa nopeasti ja tykkää savustamisesta, lisäksi nakkasin sekaan hieman aurajuustoa ja tuoretta chiliä. Jos nämä ei iskenyt, niin voit laittaa mitä mielesi tekee.

 

Rapujen keittäminen

IMG_4810.JPG

 

 ALKUUN Keitettäessä rapu  kuolee hyvin nopeasti, muutamassa sekunnissa ja se on kivuttomin tapa päästää toveri hengestään. . Kiehuvassa vedessä rapu saattaa nytkähtää kerran tai pari, mutta sitten sen pyrstö käpertyy ja väri alkaa muuttua punaiseksi. Värin muutos johtuu kuoren sinisten, vihreiden ja ruskeiden väriaineiden hajoamisesta keittäessä. Punaiset ja keltaiset väriaineet eivät hajoa ja siksi rapu saa kauniin punaoranssin värinsä.Keittämisessä on tärkeää, ettei kiehuvaan veteen panna liian monta rapua kerrallaan. Jos rapuja lisätään liikaa, keittoveden lämpötila laskee, eivätkä ravut kuole välittömästi. Keitettävien rapujen on oltava ehdottomasti eläviä. Muista, että uolleena keitetystä ravusta voi saada ruokamyrkytyksen. KEITTÄMINEN Rapuja 12 kappaletta syöjää kohden.Huuhtele ravut huolellisesti. Ota tarpeeksi iso kattila ja siihen vettä niin paljon, että ravut hyvin peittyvät. Esimerkiksi 50 rapua ja 6 litraa vettä on hyväksi todettu määrä tai isommalle jengille 100 rapua ja 9 litraa vettä.Karkea merisuola mitataan aina vesimäärän, ei rapujen mukaan. hyvä määrä on 35-40 grammaa merisuolaa vesilitraan.  Suuremmat ravut saavat kiehua hieman suolaisemmassa, 40-grammaisessa vedessä. Lisää suola ja 2-3 palaa sokeria vesilitraa kohden, kun vesi kiehuu. Pane ravut useampi kappale kerrallaan kiehuvaan veteen. Jos keität 100 ravun annosta, kerrallaan voi kaataa 20-30 rapua. Muutoin 6-12 kappaletta.  Nakkaa suurimmat ravut ensimmäisinä kiehuvaan veteen koska niiden valmistuminen vie enemmän aikaa kuin pienempien. Lisää sekaan esimerkiksi ruunutillin meheviä varsia pilkottuina ja kukintoja. Myös ihan tavallinen tilli käy mikäli kruunutilliä ei jostain syystä löydy mutta niitä kyllä ilmestyy nyt kauppoihin. 10 vesilitraan tulee käyttää vähintään yksi iso nippu tilliä ja tässä tapauksessa tilliä tuskin voi panna liikaa. Nipun voi vaikka sitoa langalla ja homman lopussa se on helpompi poistaa. 24 rapua - 3 litraa vettä - 1 dl (120 g) karkeata merisuolaa50 rapua - 6 litraa vettä - 2 dl (240 g) karkeata merisuolaa100 rapua - 9 litraa vettä - 3 dl (360 g) karkeata merisuolaa JÄÄHDYTTÄMINEN Nyrkkisääntönä on, että rapuja keitetään 8-12 minuuttia koosta riippuen. Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa viimeksi kaadettujen rapujen jälkeen taas kiehua kovaa.Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta. Parhaimmat ravut saat, kun jäähdytät kattilan rapuineen nopeasti vesialtaassa, johon tulee jatkuvasti uutta kylmää vettä. Jäähdytysvettä voi vaihtaa, kun se lämpiää. Pilko jäähdytystä varten runsaasti uutta tilliä jäähdytysastiaan, esimerkiksi toiseen kattilaan ja nostele ravut reikäkauhalla siihen. Poista ensimmäisen keitinveden tillit ja kaada keitinliemi rapujen ja uuden tillin päälle. Kun ravut ovat jäähtyneet, poista tilli. Älä kuljeta jäähdyttämättömiä rapuja. Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tuntia keittämisestä. Oikein jäähdytetyt ravut säilyvät viileässä parikin vuorokautta. Ne säilytetään keitinliemessään ilman tilliä. Oikea jäähdytys on tärkeä osa ravun valmistusta.  

 

3x marinadi kesään

Hyvä grilli, laadukas liha/kala/kana, hyvä rub eli kuivamausteseos ja hyvä marinadi. Muuta ei kokki kesällä kaipaa.

Jogurtti marinadi kanalle
Esim 4:lle rintafileelle

2dl turkkilaista jogurttia
1tl mustapippuria
1tl suolaa
1rkl limen mehua
4kpl valkosipulinkynttä raastettuna
Pala raastettua inkivääriä
1rkl oliiviöljyä
Yhdistä ainekset ja kaada marinadi kanojen päälle. Anna marinoitua kylmässä yön yli. Pyyhi marinadi pois ja grillaa

Marinadi kalalle
Sopii parhaiten esim. Kuhalle ja siialle

4rkl rypsiöljyä
4rkl silputtua persiljaa
4rkl silputtua korianteria
4rkl sitruunan mehua
4rkl limen mehua
4kpl murskattua valkosipulinkynttä
1tl mustapippuria

Yhdistä aineet ja kaada fileiden päälle ja marinoi 10-15min ja grillaa

Marinadi possulle
n.1kg:lle

1 tölkki coca colaa (ei light)
1 appelsiinin mehu
1 limen mehu
1 pieni pala inkivääriä raastettuna
1rkl fariinisokeria
1tl mustapippuria
1tl sinappijauhetta
1tl kardemummaa
1tl juustokuminaa
2tl suolaa

marinoi possua pussissa yön yli. Pyyhi marinadi pois ja grillaa

5x mausteseos grillaukseen

Tässä 5 kovaa rubia, eli kuivamausteseosta kesän grillauksiin. Itse tehdyt mausteseokset hakkaa valmiit seokset mennen tullen.

Perus rub

1rkl chilijauhetta
1rkl cayennepippuria
1rkl savupaprikajauhetta
1rkl mustapippuria
1rkl valkosipulijauhetta
1rkl suolaa
1rkl sokeria

Sekoita mausteet ja säilö tiiviseen purkkiin

Caribbean rub

1rkl piri piriä
1rkl chilijauhetta
1rkl valkosipulijauhetta
1/2rkl kanelia
1/2rkl muskottipähkinää jauhettuna
1/2rkl neilikkaa
1rkl suolaa
1rkl ruokosokeria

Yhdistä mausteet ja säilö tiiviiseen purkkiin. Sopii mainiosti kanalle ja possulle.

Rub kalalle

1rkl sitruunasuolaa
1rkl kuivattua tilliä
1tl valkopippuria jauhettuna
1tl kuivattua timjamia
1tl paahdettuja,jauhettuja fenkolinsiemeniä
1tl jauhettuja kuminansiemeniä
1tl kuivattuja ja jauhettuja koivunlehtiä

Yhdistä mausteet ja säilö tiiviiseen purkkiin

Mexico rub

1rkl ancho chilijauhetta
1/2rkl kuivattua ja jauhettua habaneroa
1rkl valkosipulijauhetta
1rkl juustokuminaa
1rkl savupaprikajauhetta
1rkl oreganoa
1rkl paahdettuja ja jauhettuja korianterinsiemeniä
1rkl savusuolaa
1rkl sokeria

Yhdistä mausteet ja säilö tiiviiseen purkkiin. Sopii loistavasti flank steakille, pulled porkille, ribseille, tacoille yms

Rub ravuille

1rkl cayennepippuria
1rkl valkosipulijauhetta
1rkl mustapippuria
1rkl sitruunasuolaa
1rkl inkivääriäjauhetta
1rkl sokeria
1/2rkl musakottopähkinää
1/2rkl kanelia

Yhdistä mausteet ja säilö kannelliseen purkkiin

Voita itsellesi RISTO MIKKOLAN KOKO VUODEN GRILLAUSKIRJA

20160628_222459.jpg

 

Aiemmin jo kirjoitinkin ylistävästi kyseisestä kirjasta joka oli pitkästä aikaa oikeasti hyvä keittokirja. Kirja josta kuulin jo huhuja ennen sen ilmestymistä ja kirja jota oikeasti odottikin. Kirja joka jokaisen kokkaajan hyllystä tulisi löytyä. Risto Mikkola on varmasti tehnyt kovan duunin tämän opuksen eteen ja sen huomaa huikaisevasta lopputuloksesta. 

Onko sinun kirjahyllyssä Koko Vuoden Grillauskirjan mentävä aukko? Oletko fanaattinen grillaaja joka haluaa tämän kirjan hyllyynsä? Jos olet, niin ei muuta kuin kirjoita kommentti tähän postaukseen ja lisää mukaan sähköpostiosoitteesi, niin kirja voi hyhvinkin olla sinun!

Aikaa on viikko eli 6.7 lyödään homma poikki ja kirja postiin jollekin onnekkaalle

Näytä lisää