Jos osut itäranskalaiseen Annecyn-kaupunkiin, on siellä herkkusuille monta oivaa osoitetta: Maustekauppa ja yrttikeittiön taiturin Marc Veyrat'n sininen ravintola, jolla on nyt nuori jatkaja.

Marc Veyrat on kuuluisa mustahattuinen ja pyöreärillinen ranskalaiskokki, joka on tehnyt yrttikeittiön tutuksi ranskalaisille. Pahan hiihto-onnettomuuden jälkeen Veyrat joutui jättämään kolmen Michelin-tähden keittiönsä Annecyn lähellä Veyrierissä pari vuotta sitten.

Sinisen talon uusi isäntä Yoann Conte saavutti yhden Michelinin tähden pikavauhtia, seitsemässä kuukaudessa tänä keväänä. Normaalisti tähteä kokataan useita vuosia.

Minä en ehtinyt La Nouvelle Maison de Marc Veyrat -ravintolaan saakka Annecyn retkelläni, mutta seuraavan kerran on päästävä maistelemaan Veyrat'n oppipojan ruokia.

Conte kokkaa paljon luomulla ja käyttää yrttejä oppi-isänsä reseptien mukaan, kuten vaikka tehdessään paikallisia savoijinmakkaroita.

Noin 120 euroa on varattava ruokailuun alku- ja jälkiruuan kera ilman juomia. Conten ravintola-hotelli on auki vain keskiviikosta sunnuntaihin puoleen päivään.

Annecyn idyllinen pikkukaupunki tarjoaa herkkuja etsivälle huumaavan maustepuodin, vanhassa kaupungissa joen rannalla sijaitsevan La Place aux Epices'n. Jo sisään astuessa kaiken maailman tuoksut meinaavat viedä jalat alta.

Pippurivalikoima on mahtava: Mustapippuria löytyy sarawakin, tasmanian, cubeben tai malabarin laaduissa. Vihreänä on penjan ja punaisena kampotin pippuria. En tiennyt näin monia pippurilaatuja edes olevan olemassa.

Selimin mustapippuria kutsutaan myös kilipippuriksi tai Guinean pippuriksi. Palkopippurissa tuoksuvat muskottipähkinän ja eukalyptuksen vivahteet ja sillä sopii piristää vaikka perunamuusia tai kukkakaalipataa. Luin, että Senegalissa tätä käytetään myös kahviin jauhettuna. Sitähän piti kokeilla ja antoikin pirteän maun. 50 grammaa maksaa kympin.

Kaupassa voi perehtyä noin 50:een eri suolasorttiin kuten Viikinki-suolaan Norjasta, Himalajan ruusunpunaiseen suolaan kukkiin sekoitettuna tai Hawaijin mustaan suolaan.

Putiikissa on myös loistava sokeri- ja teevalikoima. Päivän voi aloittaa kir royal -teellä ja päättää kamomilla-rosmariiniin.

Nyt naurattaa, kun tohkeissani nenä kiinni maustepurkeissa kysyin yhden maustesekoituksen käyttösuositusta. Myyjä (erittäin ystävällisiä ja avuliaat neuvomaan) sanoi, että se on hyvä colomboon. Heti lähti pussillinen mukaan, sillä luulin sen olevan italialaisen pääsiäiseksi leivottavan maustepullakakun, columbon, valmis sekoitus. Kotona sitten katsoin kaupan verkkosivuilta, että colombo tarkoittaakin Antillien vastiketta currylle, maustesekoitusta, jota käytetään kanan tai kalan marinointiin. No, kumina-korianteri-sinapinsiemen-fenkolilla on aina käyttöä.

La Place aux Epices myy tuotteitaan myös useilla Sveitsin rajan läheisillä toreilla kuten esimerkiksi Chamonix'ssa.