Siirtolapuutarhat ovat maailmalla passé, yrtit haetaan nyt yhteispuutarhoista.

Kaupunkien kommuunipuutarhat ovat hip, ja sieltä hippikaudelta ne ovat kotoisinkin, 70-luvun New Yorkista, jolloin Community Gardenit valtasivat kaupunkien kortteleita. Yhteispuutarhojen juureksia, hedelmiä, kukkia ja yrttejä ja joissain myös eläimiä hoitavat koululuokat, naapurit, puolueet ja muut viherpeukaloiset ryhmät.

Lontoosta on levinnyt maailmalle Garden Guerilla, jossa puutarhasissit valtaavat vaikka kukkia istuttamalla kaupungin hylätyt piilopaikat. Saksassa harrastetaan eri kulttuurien välisiä puutarhoja, joita hoitamalla yritetään lähentää maahanmuuttajia ja saksalaisia.

Kommuunigardenit ovat monille kaupunkilaisille ensimmäinen kosketus puutarhan hoitoon ja luonnon realiteetteihin, kuten sillekin berliiniläismiehelle, joka tuli toukokuussa innokkaana kyselemään kypsiä munakoisoja. Saksassa puutarhan hoitoon osallistuva saa tuotteet puoleen hintaan.

Toisille kaupunkipuutarhat ovat poliittinen kannanotto ja luonnon tuominen kaupunkiin kuten kuvassa Espanjan Sevillassa, jossa yrttitarhat tarjoavat urbaanin keitaan betonitalojen katveessa. Kolmannet haluavat yksinkertaisesti luonnontuotteita suoraan kaupungista. Ja yhteispuutarhahan voi olla kaupungissa vaikka katolla.