Vuosi vaihtuu ranskalaisissa kulttuurimaissa ostereilla, samppanjalla ja kaviaarilla. Putiikeissa myydään nyt yhä enemmän kaviaaria kalanviljelylaitoksista, kun villi sampikanta vähenee.

Kaviaari eli sammen mäti on kallista, koska sampia on niin vähän. Sammenviljelylaitoksia on siksi alkanut syntyä ympäri maailmaa, aina Kiinaa myöten, joten kaviaarin pitäisi halventua. Markkinoille tuli juuri vuodenvaihteeksi uusi sveitsiläinen kaviaari kalaviljelylaitoksessa viljellyistä kaloista. Suomessakin viljellään sampia altaissa Varkaudessa ja Imatralla.Tuotantoa käynnistellään myös Ilomantsissa.

Halvaksi kaviaari tulee tuskin koskaan, sillä sampea täytyy kasvattaa noin kahdeksan vuotta ennen kuin siitä saadaan mätiä. Vapaana Kaspianmerellä uivan sammen kalastamista säätelee nykyään YK.

Kannattaakin siis tarkistaa, ettet osta mitä tahansa mätiä kaviaarina. Sitä paitsi kotimaiset kalamme tuottavat ihan priima mätejä.

Parhaiten kaviaari maistuu neutraalien lisukkeiden; blinien, perunoiden, munien tai paahtoleivän kera.

Sveitsiläisyhtiöt kuten Caviar House yhdessä ranskalaisen sammenkasvattajan Prunierin kanssa ovat suurimpia kaviaarinkauppaajia maailmalla ja varsinkin lentokenttien verottomissa kaupoissa, esimerkiksi Kööpenhaminassa. Sillä on myös Seafood-kalaravintoloita ympäri maailman lentokenttiä.

Kallein kaviaarilaatu beluga maksaa 13 000 euroa kilolta, viljeltyä kaviaaria saa 1 500-6 500 euron kilohintaan.

Belugaa eli kitasampea kallistuttaa sekin, ettei sitä voi kasvattaa laitoksissa, sillä se syö kumppaninsa. Kuvassa beluga-kaviaarin purkin kannessa lukeva malossol tarkoittaa vähäsuolaista. Ossetra-laatua pidetään maultaan vivahteikkaimpana.

Kaviaari voi olla väriltään harmaasta mustaan ja tumman meripihkan vivahteisiin.

Ja tässä vielä Pariisin parhaimpiin kaviaariin erikoistunut ravintola:Restaurant Le 144 PetrossianRue de l’Université 144, 75007 Pariisi