Kyllä on vipinää taas viiniviljelmillä! Viiniterttuja kerätään kiireen vilkkaa hengästyttävän kauniilla Lavaux'n alueella Sveitsissä.

 

Monet viinintuottajat ovat jo keränneet tämän syksyn sadon, Ranskassa esimerkiksi suuret samppanjamerkitkin. Jännä kuulla, minkälaista viinivuotta odotetaan.

Kävin kurkkaamassa viininkorjuuta Lavaux'n alueella Länsi-Sveitsissä Lausannen lähellä.

Anne-Catherine Ruchonnet silmäilee talon edustalta järvelle päin polveutuvia viiniviljelmiään.

- Odotamme hyvälaatuista satoa; pientä, mutta laadukasta. Kesän kova raekuuro verotti tuottoa, ja kylmä alkukesä pitkitti kasvukautta. Mutta onneksi elokuu oli helteinen ja nyt korjuuaikana lämpötila on kääntynyt taas viileäksi.

Paljon on työtä kymmenellä poimijalla, jotka tulevat Sveitsiin aina Puolasta saakka. Muoviset keräyslaatikot vain kumisevat, kun kerääjät kyykkivät ja täyttävät koreja äkkijyrkkien viiniviljelmien välissä.

Alue on ainutlaatuista Unescon maailman perintöaluetta. Katse pomppii yli 900 hehtaarilla pengerrettyjä viiniviljelmiä, jotka munkit rakensivat tuhat vuotta sitten. Porrastus sekä kivimuureista ja järvestä heijastuva auringonpaiste luo tänne alppimaahan kuin Välimeren ilmaston.

Anne-Catherine katsoo miettiväisenä, kun kysyn, pitikö hänen isänsä viinitilaa aiemmin.

- Kyllä vain. Ja isääni ennen sukumme aina vuodesta 1452 lähtien.

No huh, perinteitä riittää sitten vaalittavana naisviljelijällä, joka saa neljän hehtaarin tilan hoitaakseen vuoden lopussa veljensä Sébastienin kanssa.

Tyypillisin terassiviljelmien lajike on Chasselas, josta puserretaan hedelmäistä valkoviiniä. Mutta täällä syntyy myös makeampaa gewürztramineria ja tammitynnyrissä kypsytettyä chardonnayta. Punaviineistä viljellään Pinot noir -, Gamay-, Merlot- ja Syrah -laatuja. Ruchonnet-perheen viinit on palkittu useilla mitaleilla.

Ainoa miinus on sympaattisten viinien kova hinta, sveitsiläisviinien arkkiongelma, kun valmistus on pientä ja Lavaux'ssa on hankala käyttää koneita sadonkorjuussa, eli työlle kertyy sievoinen hinta.

Keskimäärin 13 euroa pullosta on kova lasku tämän laadun viineille.

Lavaux'n alueen lukuisiin viinikyliin pääsee junalla, sieltä vain kiipeämään viljelmien läpi äkkijyrkkää mäkeä ylös.

Ruchonnet-tilalla voi maistella viinejä terassilla, josta avautuvat huikeat näköalat Genevenjärvelle tai sitten tunnelmallisessa viinikellarissa. Viiniviljelmille pääsee myös opastetuille kävelyille ja tutkimusretkille, kunhan vain otat yhteyden etukäteen.

Cave du Vieux PressoirAnne-Catherine Ruchonnet1071 Rivaz, Sveitsiinfo@vins-de-st-saphorin.chwww.vins-de-st-saphorin.ch