Kun japanilainen kondiittori Susumu Koyama kertoo työstään, hän aloittaa sanomalla olevansa 48-vuotias. Miksi se sitten on niin tärkeää?

 

Japanilainen suklaaleipuri Susumu Koyama uskoo, että vasta 40-vuotiaalla on niin kehittynyt makuaisti, että hänestä voi tulla hyvä suklaantekijä.

- Vaatii kokemusta tunnistaa eri makuja ja yhdistää niitä, Koyama sanoo Genevessä, jonne hän tuli esittelemään suklaitaan suklaayhdistykseemme.

Huh, miten helpottavaa nähdä edessään menestyvä miltei viisikypänen, jolla on todiste siitä, että iästä on vain hyötyä jossain.

Tämä selitti minullekin, miksi tuossa iässä loksahti maistamisen ihanuus korkealla Kolumbian kahvitarhoilla. Olin kahvipaahtimossa ja maistattaja ihmetteli, miten tunnistin kaikki maut. Kyllähän suomalainen tunnistaa vaikka mitä, kun pidetään viiden matkatunnin verran vähällä ruualla ja juomalla ennen kuin luvataan kahvikulaukset palkaksi tunnistetuista mauista.

Koyaman viiden suklaan setti on varsinainen tutkimusmatka aasialaiseen kulttuuriin, makumaailmaan ja hänen omiin muistoihinsa. Niin kuin vaikka siihen, miten syntyi keitettymandariinitryffeli. Hän muisteli lapsuuttaan, jolloin söi öljykanisterin päällä keitettyjä mandariineja. Mandariini kun liittyy Japanissa vielä vuoden alun perinteisiin. Umami eli hyvän- ja täyteläisen makuinen suklaahan siitä vain voi syntyä taitajan kädessä. Ja kaikkien suklaiden ulkonäkö on niin japanilaisen esteettinen, ettei niitä miltei hennoisi syödä. Tosin tälläinen ajatus vain käväisee päässä kääntymässä, ennen kuin isken hampaani kiinni siihen niin kauniiseen suklaakonvehtiin.

Koyama yhdistää suklaaseen aasialaisia makuja kuten soijaa, japanilaista vihreää pippuria, mutta myös valkotryffelisienihunajaa ja miso-maustetahnaa, joka on käytetty soijasta ja riisistä.

Liitot ovat hienopiirteisiä ja vivahteikkaita. Me nautimme suklaat vielä japanilaisten viskien kanssa, jotta tulisi lisähaastetta ja tulihan sieltä melko potkaisut ja lämpöaallot. Takana istunutta kellovalmistajaa alkoi yskittää ja moni pyyhki hikikarpaloita otsaltaan.

Joistain suklaista viski tihkutti esiin uusia vivahteita, kuten vaikka juuri misosuklaasta, jonka maku vain vahvistui viskituikun jälkeen.

Kaikkiin suklaihinsa Koyama yhdistää tarkalla maulla alkuperäsuklaan. Hän kertoo ilahduttavan yksityiskohtaisesti, miksi hän tiesi heti, että ecuadorilaisesta kukkaisesta ja metsäisestä suklaasta tulee kantava suklaa 1500 metrin korkeudessa tuotetulle vuoristohunajatäytteelle.

Koyama syntyi sokerileipuriperheeseen, ja se pistää miettimään, voiko makua periä ja siirtyykö se geeneissä lapsille. Koyama tuntuisi todistavan tämän.

Hänet on palkittu kahdesti Pariisin suklaamessuilla parhaimpana ulkomaisena suklaantekijänä.