Makumatkaaja hörppäili teetä Taiwanissa viikon ajan. Sitä tarjotaan saarivaltiossa kuin meillä kahvia - vatsan onneksi.

Kävimme toimittajakollegojen kanssa läpi varsinaisen haastattelurundin Taipeissa eri ministeriöissä ja niissä kaikissa odotti kupillinen teetä, kuten kuvassa ulkoministeriössä. Hyvän teen ei välttämättä tarvitse olla kuumaa tai edes lämmintä, janojuomana se käy kylmänäkin.

Taiwanilainen tee on tavallisesti oolong-teetä eli mustaa lohikäärme-teetä. Se on kerätty usein vuorilta, mikä tuo makuun erityisen raikkauden ja ilmavuuden. Oolong maistuu hartaasti haudutetulta saunavihdalta. Siihen lisätään kernaasti ruusun tai jasmiinin terälehtiä.

Päivän kuudennessa tapaamisessa ymmärsin, että jos meillä neuvottelijat pehmitetään saunassa, talttuvat Taiwanissa kärkkäimmätkin kysymykset pehmeisiin teehuuruihin. Taipein lentokentältä löysin elegantin pakkauksen Suntea-puerin teebrikettejä. Samassa muodossa kuljetettiin entisaikoina teetä idän teetiellä hevosten selässä.

Puerh-tee on kotoisin Kiinan Yunnan-maakunnasta. Se puhdistaa elimistöä ja sen uskotaan jopa laihduttavan ja vähentävän kolesterolia. Teenapit on kuivattu auringossa ja läpikäyneet käymisprosessin. Puerh-tee maistuu juureksilta, joten se kelpaa myös ruokajuomaksi.

Heitäpä osoitteilla ja nimillä, missä olet törmännyt hyviin teepaikkoihin tai -kauppoihin!