Sveitsissä kokataan lähiviikkoina ruuan teemaviikoilla. Makumatkaaja kävi kurkkimassa kattiloihin, mitä mahdetaan keittää tulevina vuosina.

 

Sveitsissä kokataan lähiviikkoina ruuan teemaviikoilla. Makumatkaaja kävi kurkkimassa kattiloihin, mitä mahdetaan keittää tulevina vuosina.

Jos ei tämä mies, niin ei sitten kukaan, tiedä, mikä on tulevaisuuden ruokatrendi. Philippe Ligron (kuvassa) opettaa Sveitsin parhaimmassa hotelli- ja ravintolakoulussa Lausannessa ja on lisäksi historioitsija.

- Tulevaisuudessa keitetään vanhojen reseptien mukaan. Eläinten ruhoista käytetään jälleen kaikki osat, eikä leikellä vain pihvejä. Vihannekset viljellään luonnonmukaisesti, eikä ruuan esteettisyys ole enää niin tärkeää. Minä ostan jo hevosille myytäviä halpoja porkkanoita, jotka ovat vikuranmuotoisia, mutta maultaan erinomaisia, Ligron valotti.

Ranskasta lähtöisin olevilla ruokaviikoilla sveitsiläisravintolat kokkaavat erikoisuuksiaan, usein lähiruokaa. Tällä ne yrittävät iskeä käytäntöön, jossa ravintolat tarjoavat asiakkailleen pääasiassa teollisesti valmistettuja annoksia.

- 80 prosenttia ravintoloiden ruuista on teollisesti esivalmistettuja, tietää ruokaviikkojen Sveitsiin tuoja ja Sveitsin Slow Food -järjestön puheenjohtaja Josef Zisyadis.

Nyt jo osa kuluttajista boikotoi ravintoloita, jotka tarjoavat tällaista vain lämmittämäänsä massamuonaa.

Ravintolat siirtyvät valmistamaan siksi lähiruokaa, mikä vie enemmän aikaa ja maksaa myös enemmän.

Geneven kahvila-, ravintola- ja hotelliyhdistyksen puheenjohtaja Laurent Terlinchamp sanoo tässä juuri piilevän ongelman.

- Kaikki ravintoloiden asiakkaat eivät suinkaan piittaa ruoka-annosten kauneudesta ja ruuan alkuperästä. Toisille on ravintolakäynnissä tärkeintä vain halpa hinta. He etsivät eksoottisuutta, kaukaisia makuja ja kaihtavat lähiruokaa. Ravintoloiden on tarjottava, mitä ostajat pyytävät.

Kuva: Jay Louvion