Saksassa kokataan parhaillaan roskiksista kaivettuja elintarvikkeita. Tempaukset kuuluvat Taste the Waste- eli Maista jätettä -filmin julkistamiskiertueeseen.

Syyskuun alussa tuli Saksan elokuvateattereihin Valentin Thurnin ohjaama dokumenttikuva maapallon järjettömästä ruuantuhlaamisesta. Puolet syöntikelpoisista elintarvikkeista menee roskikseen, kun kuluttajat, kauppiaat tai tuottajat heittävät ne pois.

Saksassa lentää vuosittain 20 miljoonaa tonnia ihan hyvää ruokaa roskiin. Se tarkoittaa 330 miljoonan euron poisheittoa. Koko maapallon ruokajäte riittäisi nälkäisten kolminkertaiseen ruokkimiseen.

Sinä ja minä heitämme sapuskaa pois, koska viimeinen käyttöpäivä on mennyt umpeen. Turhaan, sillä useimpia elintarvikkeita voi surutta käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Keittiöjärki vain peliin: et tietenkään käy herättelemään henkiin myyntipäivän ylittänyttä jauhelihaa, mutta kaapista löytyneet keksit voi hyvin nappailla, jos vain maku on vielä hyvä.

Thurn on kirjoittanut aiheesta myös kirjan. Saksalaistuottajien taas on jätettävä joka toinen kasvattamansa peruna maahan, koska ne ovat liian suuria tai pieniä tai niissä on joku kauneusvirhe, ettei kauppa ota niitä vastaan.

Minä näen tämän ruuantuhlauksen päivittäin, kun asun torin laidalla ja vastapäätä suurta elintarvikekauppaa. Joka toripäivä roskiin kipataan saavillisia syöntikelpoisia tuoretuotteita. Kaupan edessä odottaa joka ilta kuorma-auto, joka vie hyllyistä poistettavat ruuat asunnottomille ja vähävaraisille. Käyn pelastamassa puoleen hintaan ennen kauppojen kiinnimenoa viimeisen myyntipäivän leivät tai tomaatit, jotka eivät enää voi odottaa seuraavaan toripäivään.

Elokuvassa näytetään, miten yhä useammat nuoret saksalaiset elävät kokonaan roskiksista kaivamistaan ruuista.

Filmi ja keskustelu on herättänyt jo myös Saksan kokkeja, jotka sanovat muuttavansa ravintoloidensa työtapoja: vähemmän annoksia valmistetaan etukäteen ja pakkaseen ostetaan vähemmän.