On joulukuu ja aika joulukalenterin. Saksassa löydettiin suklaakalentereista raakaöljyä.

On joulukuu ja aika joulukalenterin. Saksassa löydettiin suklaakalentereista raakaöljyä.

Tämänkin tarinan ydin on kannustaa, ihmiset hyvät, kaikkia meitä syömään mieluummin laatua kuin määrää - vähän ja harkittua kuin paljon ja ahmimalla.

Ja tarjoamalla sellaista ruokaa myös lapsille. Niin ne kehittyvät sitten lasten maku ja valintaperusteet jo pienestä pitäen. Lähikaupassa näen tuskin kävelemään ja puhumaan oppineita tenavia kiikuttamassa bioporkkanasäkkiä isän ostoskärreihin: "Papiii, bioo!"

Saksassa löydettiin joulukalentereiden suklaapaloista raakaöljyn jämiä. Öljyä ei suinkaan ole käytetty halpojen suklaiden valmistamisessa, vaan öljy oli imeytynyt suklaisiin pakkauspahvien väriaineista ja kierrätyskartongeista.

Jos 24 suklaan koreasti painettu kalenteri maksaa muutaman euron, niin voihan siinä hetkosen mietittyään kysyä, miten niin halvalla on voitu saada kalenteri kokoon.

Öljyn rippeitä löydettiin halpaketju Aldin kalentereista ja suklaatekijöiden Milkan ja Smartiesin suklaista, mutta myös pienen ja laatusuklaastaan tunnetun saksalaisen Heilemannin kalentereista ja vielä rutkasti. Myös sveitsiläisen Lindtin kalentereissa oli suklaaseen kuulumattomia aineosia, joiden epäilleen liuenneen muoteista. Sen sijaan halpaketju Lidlin kalentereista ei jämiä löytynyt, joten tässäkin pätee, että aina ei halpatuote ole huono tuote ja aina ei kalleus ole laadun tae.

Mineraaliöljy saattaa aiheuttaa syöpää. Osa valmistajista on vetänyt tuotteensa pois myynnistä.