Nykyään annetaan helpolla kommentteja, missä valmistuu maailman paras kakku. Mutta itäranskalaisessa Annecyn kaupungissa on ihan todistetusti maailman taidokkain konditoria-suklaakauppa.

Nykyään annetaan helpolla kommentteja, missä valmistuu maailman paras kakku. Mutta itäranskalaisessa Annecyn kaupungissa on ihan todistetusti maailman taidokkain konditoria-suklaakauppa.

Tuoksu huumaa ja näky pyörryttää, kun astuu Philippe Rigollot'n konditoriakahvilaan. Toinen toistaan kauniimmat ja herkullisemmat kakut ja suklaat odottavat löytäjäänsä.

Rigollot (kuvassa suklaa-ateljeessaan) on kondiittorien maailmanmestari vuodelta 2005. Hän houkutteli tämän vuoden maailmanmestarin Quentin Baillyn vastaamaan konditoriansa suklaanteosta.

Rigollot'n makumatka alkaa jo lapsuudesta: pojan äiti oli myyjänä leipomo-konditoriassa, jossa Philippe kävi koulun jälkeen pyörittämässä voisarvia ja torttuja.

- En pidä ylimääräisen makeista leivoksista, joten yritän tuoda esiin ennemminkin elintarvikkeiden makuja, ja leikittelen hedelmäisillä aromeilla. Yhdistän eri tekstuureja ja lämpötiloja. Ulkonäössä yritän tavoitella yksinkertaisuutta.

Että voikin kakku olla hyvännäköinen ja -makuinen. Ja kun makeus ei hyökkää päälle, tuntuu näitä voivan syödä vaikka millä mitalla. Aloitin pienillä leivospaloilla ja kylmällä kaakaolla, sitten väliin vähän suolaista, jonka jälkeen päästiin asiaan, kuten Rigollot kuvaa eli leivoksiin ja kakkuihin. Niissä riitti niin paljon ihmettelemistä, että ne katosivat ihan varkain lautaselta. Kahvin kanssa meni vähintään kymmenisen suklaata, kun piti tutkia, miten mestari saa niin mielenkiintoisia tuloksia suklaakeittiönkin puolella.

Suklaita tekemään hän innostui kakkujen jälkeen.

- Kesti aikaa ennen kuin suklaa avautui minulle, mutta kun se tapahtui, löysin sieltä aivan uuden maailman.

Philippe Rigollot trimmasi maanmiehensä Baillyn kondiittorien mestaruustitteliin. Miehet tunsivat toisensa jo yhteiseltä ajaltaan Anne-Sophie Picin kolmen Michelin-tähden ravintolasta Valencessa.

Rigollot'lla on vielä kokkitakissaan Ranskan lipun värit merkkinä siitä, että hän voitti Ranskan parhaimman kondiittorin tittelin 2007.

Ranskan kisa oli draamaa täynnä, kun Rigollot'n valmistama sokerinen taideteos romahti juuri hetkeä ennen kuin se piti jättää tuomareille. Rigollot korjasi mitä pelastettavissa oli ja loihti silmänräpäyksessä muutaman kukan, nauhan, puhalsi joutsenen ja voitti kuin voittikin niillä mestaruuden.

Miehet valmistautuivat maailmankisoihin vuosikausia.

- Kilpailun taso on vielä vain koventunut, kun mukaan on tullut uusia maita kuten Aasiasta.

Rigollot'n taituruus tulee parhaiten esiin hänen kyvyssään yhdistää kakuissa ja suklaissa eri rakenteita. Rapeat kuoret kätkevät sisälleen mitä mehevimpiä mousseja. Granny-omenaleivos (kuvassa 1 vaaleanvihreä leivos) kiiltää komeasti, ja kun sitä haukkaa, sulaa suuhun hekumallinen vaniljamousse. Ryhtiä antavat marmeladin kypsät ja raa'at omenanpalat sekä murotaikinapohja.

Suklaat ovat Rigollot'lla kuin koruja (kuva 2). Ohuenohuen suklaakuoren ja suussa naksahtavan suklaan sisältä valuu kuin hunajaa, kun eksoottisista hedelmistä ja suolaisesta voista keitetty mitä mehevin karamelli täyttää suun.

Mansikkakakun (kuva 3) kruunaa pistaasikuorrutus.

Mansikkapallosten (kuva 4) salaisuus on ällistyttävän rapea tuulihattutaikina, sisällä vaniljakreemiä ja sydämenä tuore mansikkahilloke, joka maistuu juuripoimituilta metsämansikoilta.

Taivaallista.

Patisserie Phillipe RigollotPlace Georges Volland 174000 Annecy