Hevosenlihan syönti on monelle mahdotonta. Ja niinpä vain moni on syönyt sitä tahtomattaan - valmislasagnessa, jossa ilmoitettiin käytetyn naudanlihaa.

Hevosenlihan syönti on monelle mahdotonta. Ja niinpä vain moni on syönyt sitä tahtomattaan - valmislasagnessa, jossa ilmoitettiin käytetyn naudanlihaa.

Tapaan kesäaikaan syödä grillattua hevosenpihviä terasseilla, mitä monet ystäväni paheksuvat. Samalla tavoin kuin moni turisti ei voi kuvitellakaan syövänsä poronlihaa Suomessa, kun on ensin taputellut pukin poroja aitauksessa.

Nyt ruotsalaisen valmisruokayhtiö Findusin pastaruuista löydettiin Britanniassa ja Ranskassa hevosenlihaa, vaikka sisällysluettelo kertoi vasikanlihan käytöstä.

Findus valmistaa lasagnet Ranskassa, jonne liha ostettiin Romaniasta. Findus sanoo Romanian myyneen sille hevosenlihan vasikanlihana. Findusin kontrolli kuitenkin petti, kun se ei selvittänyt alihankkijan lihan alkuperää.

Hevosenliha on halvempaa kuin naudanliha, siksi sitä käytetään. Hevosenlihaa alettiin toimittaa naudanlihana Romaniasta Ranskaan nähtävästi jo loppukesästä lähtien. Findusin lasketaan hyötyneen ainakin 300 000 euroa halvemman lihan käytöstä.

Jo tammikuussa Britanniassa valmistetuista jauhelihapihveistä löydettiin hevosen- eikä naudanlihaa.

Ranskassa alettiin viikonloppuna vetää pasta- ja liharuokia pois myynnistä, kuten lasagnen lisäksi canneloneja, spagetti bolognesea sekä moussakaa. Niissä kaikissa epäillään käytetyn hevosenlihaa.

Romaniassa kasvatettua hevosenlihaa oli rahdattu ympäri Euroopan Kyprosta ja Hollantia myöten ennen kuin se muutettiin naudanlihaksi.