Kolajuomien valmistajien on muutettava valmistusreseptiään. Kolan aineosan epäillään aiheuttavan syöpää. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta.

Urbaanilegenda on kertonut vuosia mummelista, joka laittoi yöksi tekohampaansa coca-cola -lasilliseen. Aamulla hampaat olivat liuonneet kolajuomaan.

Nyt Amerikassa on alettu jälleen tutkia kolajuomien aineosien roolia syövän synnyssä.

Pahis löytyi kolassa väriaineena käytetystä kemiallisesta 4-metyyli-imidatsolista, jolla värjätään myös soijakastikkeita ja oluita. Juomissa aine ilmoitetaan E150c- ja E150d -karamelliväreinä.

Amerikkalainen ravintoaineiden ja lääkkeiden hallintovirasto totesi tosin, että kolaa pitäisi juoda tuhat tölkkiä päivässä, jotta altistuisi syövälle.

Kaliforniassa sallittu metyylipäiväannos suositetaan niinkin tiukaksi kuin 29 mikrogrammaksi ja tämän ylittävästä määrästä on ilmoitettava tuotteissa. Se on vähän, sillä jo yhdessä Coca-Cola -tölkissä on 4-MEI-ainetta noin 144 mikrogrammaa, lightissa 107 mikrogrammaa ja Pepsissä noin 150 mikrogrammaa.

Miltäpä tuntuisi kolapullossa samanlainen varoitus kuin tupakka-askien tai alkoholipullojen kyljessä: Terveydelle vaarallinen. Voi aiheuttaa syöpää.

Coca-Cola ja Pepsi ovat pyytäneet kolajuoman aineosien tuottajia nyt muuttamaan aineitaan, jotta ne vastaavat terveysvaatimuksia.

Amerikkalaisvirasto tähdentää, että 4-MEI ei ole karamelliväriä, joksi se usein käännetään, vaan se on yhtä kuin ammoniumia ja sulfiittia. Jo tumma väri kertoo, ettei sen alkuperä ole luonnollinen.

Euroopassa EU on määrittänyt päivärajan huomattavasti amerikkalaista suuremmaksi eli 250 milligrammaan kilossa, mikä tarkoittaisi yhdessä tölkissä 80 000 mikrogrammaa.