Suosituimpia saksankielisiä telkkarin kokkiohjelmia on jokaperjantainen Lanz kocht. Siinäkin mainostetaan suomalaisten legendaarista juoma- vaan ei kokkaustaitoa ja jopa ennen jääkiekon MM-kultaa.

Kun luxemburgilainen huippukokki Lea Linster kertoo ravintolakokemuksistaan Suomessa, kuulee saksankielinen tv-yleisö Lanz kocht -ohjelmassa sinänsä sympaattisen tarinan keittiömestarin kokkauskokemuksista Suomessa. Linster on yhä ainoa Paul Bocuse -kokkikisan voittanut nainen miesten joukossa ja oli kutsuttu Silja Linelle näytöskeittämään. Siellä oman huippuravintolan Luxemburgissa omistava mestarikokki oli sekoittanut kotoisasti suolan ja sokerin tehdessään jälkiruokaa ja hiukan ihmetteli suomalaisten isäntien pitkiä naamoja. Tarinallaan Linster halusi näyttää, että sattuu niitä mokia keittiössä paremmillekin kokeille.

Lanz kocht -ohjelmalla on miljoonayleisö joka perjantai saksankielisellä ZDF-kanavalla. Sitä juontaa pidetty Markus Lanz, joka on miltei joka ilta televisiossa vetämässä joko keskustelu- tai muuta ohjelmaa. Tirolilainen Lanz on jokaisen saksalaisäidin toivevävy ja suuri luonnonystävä, joka avustajineen saa koottua juohevan ohjelman aiheesta kuin aiheesta. Suomesta hän näyttää tietävän sen, minkä moni muukin, eli että Suomessa kännätään pitkään ja hartaasti.

Täytyy myöntää, että juuri ennen jääkiekon MM-kultaa lähetetty kokkausohjelma tuntui hyökkäävän hiukan puskista, kun Linster halusi kertoa hauskan tarinan suolan ja sokerin sekoittamisestaan, mutta Lanz sieppasikin tarinasta suomalaisuuden ja ensin kertoi - niinpä tietysti - miten Silja Line on suomalaisjuoppoja Ruotsin ja Suomen väliä kuskaava jättilaiva ja miten suomalaiset ovat sinänsä mukavia, mutta toisaalta onnettoman örveltäviä uunoja, jotka eivät saa sanaa suustaan niin kännissä kuin eivät selvinäkään.

Lanz innostui omasta analyysistaan niin, että kun ohjelmassa on tapana tarjota kuohuviinit yleisölle, pääsi Lanz taas mieliaiheeseensa ja heittämään "Suomalaisista puheenollen: maistuisiko kuohuviini?" Ja tietysti kun yksi tv-kokeista käytti ruuanvalmistuksessa alkoholia, piti muistuttaa jälleen suomalaisista.

Ensin tämä tuntui vähän menneen maailman lumilta. Kaksi iltaa myöhemmin Suomi iski kuitenkin jääkiekon kullan ja seuraavana päivänä valmentaja kaatui Helsinki-Vantaalla kokopuudutuksessa suorilla pyttyyn.

No, onneksi suomalaisetkin voivat niinä harvoina selvinä hetkinään kopsia väliin nasevia reseptejä Lanzin ohjelman kotisivuilta ja miettiä samalla tuntemiaan saksalaisvitsejä.