Harvinainen mahdollisuus aukeaa tänään Pariisissa: suomalaisen huippukokin Matti Jämsénin ruokia voi syödä kolmen kuukauden ajan Pariisissa taidemuseo Orsayn ravintolassa.

Pariisissa avataan Musée d'Orsayssa Akseli Gallén-Kallelan näyttely ja siihen yhteyteen ranskalaiset kutsuivat Matti Jämsénin museon ravintolaan pistämään ruokalistan uusiksi.

Teemalla Une passion finlandaise Jämsén tarjoaa alkuruuaksi mallasvanukasta ja kurkkukeittoa ja pääruuaksi lohta ja puikulaperunoita. Jälkiruokana kotoisesti vispipuuroa ja vaniljahyydykettä. Mallasvanukkaan Jämsén valitsi, koska halusi tuoda esiin korkealaatuista suomalaisohraa ja puikulaperunan sen EU:ssa suojatun alkuperänimityksen takia.

Jämsenin työpaikassa G.W.Sundmans -ravintolassa tarjoillaan pariisilaismenyytä kuukauden ajan maaliskuun alkuun saakka. Pariisissa pääsee syömään Jämsénin ruokia toukokuun alkuun. Museo on suosituimpia ranskalaismuseoita ja siellä käy vuosittain kolmisen miljoonaa ihmistä.

Jämsén on ranskalaisille tuttu osallistumisestaan ranskalaiskokki Paul Bocusen nimeä kantavaan kokkikilpailuun viime vuonna. Jämsén tuli kisassa hienosti viidenneksi pohjoismaisten ja ranskalaiskokin jälkeen.

Jämsén näkyy muutenkin Ranskassa, sillä hänen reseptejään julkaistiin vastailmestyneessä kokkien kokoelmateoksessa vihannes- ja juuresruuista. Jämsén pisti pöytään porkkanatimbaalin ja bataattipyörykät.