Jos Joulupukin kontti odottaa vielä täytettä, vinkiksi monikäyttöinen ja halpa herkkujentekopaketti.

Miehetkin tarttuvat tähän suklaantekopakettiin. Testattu on suomalaisilla joulumarkkinoilla Genevessä.

Pääsin osallistumaan tähän suklaantekijän puuhapaketin tekoon, kun käänsin Kotona tehdyt suklaat -kirjan ranskasta suomeksi. Siinä on 20 suklaareseptiä ja 30 näppärää silikonimuottia, joilla suklaat syntyvät vaivatta.

Minivuuat kestävät uunin ja pakastimen, joten niillä voi tehdä vaikka pieniä peruna-, porkkana- tai maksalaatikoita aperitiiveiksi. Olen paistanut niillä suolaisia muffinseja, makeita kakkuja ja petit fourseja kahvipöytään, vaikka suklaakirjan reseptit ohjaavat vain suklaanjähmettämiseen.

Suklaakirjan kääntäminen oli ihana urakka. Tiedän, miten kyökissä tekee mieli oikaista ranskalaisten monimutkaiselta tuntuvia reseptikoukkuja. Etsin siis Suomessa kaikkialta saatavia raaka-aineita, joten kotisuklaiden valmistamiseen ei tarvitse alkaa kasvattaa kaakaopuuta, niin kuin joku suomalainen arveli.

Ranskalaiset ovat paketoineet elegantisti pieneen tilaan suklaanteon taiat. Usea kysyi joulumarkkinoilla, osaako niitä suklaita tehdä kirjan mukaan. Kyllä osaa ja kyllä onnistuvat, olen reseptit testannut. Kunhan vain maltat noudattaa reseptejä ja etenkin niissä ilmoitettuja suklaan lämpötiloja, jotka ovat tekemisen kannalta tärkeät.

Joulumarkkinoilla suklaapakettia hiplasivat lapset ja pikkumuotit osuvatkin heidän kätösiinsä napakasti. Minullakin tonttuapulaiset täyttelivät muotteja näppärämmin kuin itse olisin taitanut.

Heittelin muottien pohjille pähkinöitä ja kuivia hedelmiä kuten lootuskukkaa ja aloe veraa ja sulatin päälle laatusuklaata, niin kuin kuva kertoo. Muotit jähmettymään jääkaappiin tunniksi ja valmiita ovat herkut. Että jos minä onnistuin suklaapaketilla, niin kyllä sinäkin.