Samppanjanjuonti sen kuin vähenee. Tässähän on ryhdyttävä poksauttelemaan jaloja pulloja - ihan vain kannatuksen vuoksi.

 

Ranskalaisen samppanjan myynti laskee päättyvänä vuonna toista vuotta peräkkäin nelisen prosenttia. Euroopassa samppanjanmyynti kuivuu jopa kymmenen prosenttia. Euroopan ahkerin samppanjan tuontimaa on Iso-Britannia, mutta sekin tuo vuonna 2013 ensimmäistä kertaa enemmän halvempaa italialaista prosecco-kuohuviiniä kuin samppanjaa. Samoin espanjalaista cavaa myydään rivakasti samppanjan korvikkeena.

Samppanjalla sen sijaan on edelleen kova kysyntä Euroopan ulkopuolella Aasiassa, Amerikoissa ja Afrikassa.

Uudenvuoden bailuissa maha raikaa varmaan vielä joulun herkuista, mutta samppanjan kanssa tähteeksi jääneet joulumuonatkin paranevat maultaan.

Tämän perunaohukaisten ohjeet kopsasin Los Angeles Timesin Kalifornian kokkikirjasta, mutta muuttelin sitä vienosti. Sen myötä mieli palasi Kalifornian tuhteihin kreoliruokiin. Ohjeen lohen voi korvata kinkun tai kalkkunan tähteillä, mitä vain kaapissa nyt on liikaa.

Uudenvuoden hippoihin käy passelisti tällainen sormimuona.

Juhlavat perunaröstitAinakin kymmenelle

Reilu kilo kuorittuja ja keitettyjä perunoita2 sitruunan mehu4 sipulia2 vatkattua munaa1/3 kupillista vehnäjauhoja1/3 kupillista ruisjauhoja1,5 tl suolaa ja pippuriakupillinen smetanaaLohi- tai muita kalasiivuja, kinkkua tai kalkkunaaÖljyä paistamiseenTilliä, korianteria tai muita yrttejä

Raasta perunat ja sekoita niihin yhden sitruunan mehu. Silppua sipulit ja lisää ne perunoiden sekaan.Purista peruna-sipuliseoksesta pyyheliinassa neste pois ja sekoita kulhossa munien kanssa. Yhdistä jauhot ja hämmennä. Mausta suolalla ja pippurilla.Sekoita sitruunamehu smetanaan.Kuumenna isossa paistinpannussa öljyä ja pudota siihen ruokalusikallisia perunaseosta, tasoita pinta ja paista ne kullanruskeiksi. Jäähdytä talouspaperilla.Lusikoi röstien pinnalle ruokalusikallinen sitruunasmetanaa ja kala- tai lihasiivut. Leikkele yrtit päälle.