Saksassa on alettu julkisella painostuksella vaatia elintarviketuottajia muuttamaan ruokien pakkauksia, nimiä tai tuoteselosteita, joilla huijataan kuluttajia.

Saksassa on avattu nettisivut, joille voi ilmoittaa ruuista, jotka eivät ole sitä, mitä tuoteselosteet lupaavat. Pussikanakeitossa ei ole kanaa, vaikka nimi antaa niin olettaa; raksut eivät pudotakaan kiloja, vaikka pakkauksessa luvataan ja Schwarzwaldin kinkku ei tulekaan Schwarzwaldista. Monenlaiset ovat jipot, joilla syöjiä harhautetaan.

Saksassa avattiin kesällä www.lebensmittelklarheit.de -nettisivut, joille kuluttajat voivat valittaa. 3000 tuotetta on jo ilmoitettu tähän julkiseen häpeäpaaluun. Moni valmistaja on muuttanut tuoteselostusta valituksen jälkeen.

Selvyyttä elintarvikkeisiin -sivun rahoittaa Saksan maatalous-, ravinto- ja kuluttajasuojaministeriö. Niillä kerrotaan nyt Saksan osavaltion menestyksestä, kun se onnistui pakottamaan halpahallit ilmoittamaan niin selvästi tuotteen hinnan, ettei numeroiden löytämiseen tarvita enää suurennuslasia.

Ministeriö tutkii sivuille jätetyt valitukset ja antaa valmistajille viikon vastausaikaa. Sivuilta voi lukea sitten arvostelut, vastaukset ja ministeriön lausunnot.