Suomessakin kun ollaan menossa kohti vuoden mässäilyjuhlia, kannattaa muistaa, että nälkä vaivaa ei vain kehitysmaissa, vaan myös ihan Euroopassa.

Saksastakin on kuulunut viestejä, että lapset nukahtelevat aamupäivällä pulpetteihin, kun eivät ole syöneet kotona aamiaista.

Saksalaisnäyttelijä Uschi Glas (kuvassa vihreässä puserossa) järkyttyi kuullessaan, että Münchenissäkin tuhansia koululapsia näkee suoranaisesti nälkää, koska eivät saa kotona aamiaista. Osa lapsista tulee kouluun sandaaleissa ja pyjamassa, kun vanhemmat eivät ole lähettämässä jälkikasvua ulos.

Kotona saattaa olla useitakin tietokoneita, mutta perheissä ei ole uunia eikä ruokapöytää, jonka ääreen kokoontua yhteisiín ruokahetkiin. Lapset syövät hampurilaisia ja muuta pikaruokaa suoraan pakkauksesta niin usein, etteivät osaa käyttää haarukkaa eivätkä veistä.

Tämä kaikki oli näyttelijätär Glasin mielestä niin pöyristyttävää, että hän perusti miehensä kanssa Brot Zeit -yhdistyksen, joka järjestää aamiaiset nyt yhteensä 21 peruskoulussa, jo Berliinissäkin. Eläkeläiset jakavat aamiaisen ja auttavat lapsia vielä kotitehtävissä, sillä siihenkään ei vanhemmilla ole aikaa tai taitoja.

Nyt Leipää ja aikaa lapsille -yhdistys on laajentamassa työtään jo Leipzigiin ja Hampuriin ja kerää rahaa Frankfurtin toimintaan, koska ongelma on Saksan laajuinen.

Halpahalliketju Lidlstä ei ole kovin montaa hyvää uutista kirjoitettu, mutta tässä täytyy mainostaa saksalaisyhtiötä, että se lahjoittaa yhdistyksen jakamat ruuat ilmaiseksi.

Että jos vielä etsit joululahjaa ja haluat auttaa lähellä nälkäänäkeviä, tässä joululahjavinkki: Glasin yhdistys BrotZeit rahoittaa toimintansa lahjoituksilla.

Sitten ei muuta kuin herkullista joulua makuilijoille!