Champagnen maakunnassa Ranskassa on muitakin ruoka- ja juomaerikoisuuksia kuin se samppanja.

Vaikka tuliaislaukku täyttyy Ranskan Champagnen maakunnasta kumman nopeasti kuohuviinipulloilla, kannattaa jättää tilaa muillekin ruokatuomisille. Täällä Pariisin itäpuolella on kautta aikain oltu ahkeria kehittelemään syötävää ja juotavaa.

Ruusukeksit, biscuit rose, ovat maailman ensimmäisiä keksejä. Reimsin kaupungin leipurit keksivät keksit 1600-luvun lopussa, kun halusivat hyödyntää leivänpaistoon lämmitettyjen uunien jälkilämpöä; siitä nimi kahdesti paistettu, bis-cuit.

Ruusukeksit on maustettu vaniljalla ja ovat kissankielien, ladyfingerien ja savoiardi-pikkuleipien tyylisiä rapeita ja sisältä pehmeitä lusikkakeksejä, värjätty ruusunpunaisiksi. Näitä kelpaa kastaa paikalliseen tapaan samppanjaan tai punaviiniin. Vanhin ruusukeksien tekijä jo vuodesta 1756 on Fossier (kuvassa kauppa), jonka putiikin väristäkin jo näkee, mitä täällä myydään.

Ruusukeksejä voi käyttää charlotta- tai juustokakkujen reunan tekoon, tiramisun pohjaan tai muihin jälkkäreihin. Seudun suklaantekijät kuten Vincent Dallet ovat kehittäneet niistä myös muita makeita herkkuja.

Samppanja näkyy suklaissa samppanjakorkin muotoisissa marc de champagnella täytetyissä suklaakonvehdeissa, joita löytyy ruusukeksien lisäksi juuri vaikka monsieur Dallet'n putiikeista (kuvassa liikkeenpitäjä Gérald Guillotin).

Ruusukeksiä kovempi on nimeltään croquignole; vaatii myös samppanjaa, jottei tartu kurkkuun. Reimsin kaupungista on kotoisin suomalaisen joulupiparin makuinen piparikakku, pain d'épices. Arvatkaa vaan, että tämäkään ei painu alas millään jouluglögillä.

Samppanjaa tujumpienkaan juomien ystävät eivät jää täällä kuivin suin. Champagnen maakunnassa viljellään paljon viljaa, joten se tislataan ranskalaiseksi viskiksi, myös puhtaaksi mallasviskiksi.

Samppanjan sivutuote on nimeltään tuo vahva digestiivi marc de champagne, johon käytetään samppanjan tekoon puristettujen rypäleiden kuoret. Paikkakunnalla tehdään myös hyviä sinappeja ja terriinejä. Kaikkia niitä myydään Reimsin herkkukaupoissa, joista Terroir des rois sijaitsee mahtavan katedraalin vieressä, rue du Préau 8 -kadulla. Sinne mennessä voi käydä vilkaisemassa kirkon ikkunamaalaukset, joissa niissäkin kuvataan samppanjantekoa. On ne hulluja nuo gallialaiset.