Makumatkaaja makusteli Oulussa rieskaa, rössyä, siikaa ja tervasuklaata.

Käykää hyvät ihmiset kauppahalleissa, missä niitä vielä on jäljellä eli reilussa kymmenessä kaupungissa. Niissä mieli viihtyy, silmä lepää ja kieli napsaa.

Minä kävin Oulun turneella juuri 110-vuotisjuhliaan viettäneessä kauppahallissa. Kaupungin tiilinen ruokatemppeli on Suomen kolmanneksi vanhin Helsingin ja Turun jälkeen. Siellä on herkkuja sen seitsemää sorttia, kuten Juustokuun eurooppalaisia ja kotimaisten pienjuustoloiden erikoisuuksia.

Hallin kahvilassa keitellään aamiaiseksi riisipuurot ja lounaaksi lohikeittoa rieskan kanssa.

Kylmänen taitaa makkarat, kaarnikkahyytelöt ja tietenkin rössyn eli veripaltun tai poronkäristyksen.

Nelituulia tarjoilee mainioita suklaita. Paikkakunnan suklaatuotantoa pyörittää sisaruspari Tuula (kuvassa) ja Juha Mulari, joka tekee konvehdit pohjoisen marjoihin ja laatusuklaaseen vaikka hillasta, tyrnistä ja tervasta.

Keräsin suklaat hallista ja kaupungilta, ja viinirotissööri Arto Murtovaara toi viinit. Niillä mentiin hotelli-ravintola Lasarettiin, jossa järjestimme viini-suklaamaistelut. Iloinen :) näin asiantuntevasta yleisöstä, joka koostui paikallisista Paistinkääntäjistä, viiniklubilaisista ja suklaayhdistysläisistä.

He kyselivät tarkkoja kysymyksiä ja maistoivat avoimella kielellä.

Lasaretin keittiöpäällikkö Matti Koppelo hakee kokkausaineet keittiöönsä läheltä; sienet sekä marjat lähimetsistä ja siian Oulujärvestä.

"Käytämme yhä vähemmän maailman toiselta laidalta tuotuja raaka-aineita."

Jälkiruuaksi oli ternimaito crème bruléetä. Uuniternimaitohan on valmis gurmeejälkiruoka, jota kehtaa tarjota vaativallekin vieraalle ja ulkomaalaisille. Koppelo karamellisoi Juusolan tilan ternimaidon pinnan rapeaksi tummalla sokerilla. Tätä pitää kokeilla omassa keittiössä.

Siitä pinnoja, että Oulu-menussa kerrotaan rinta rottingilla, että perunat tulevat seudun perunanviljelijältä Matti Tervakankaalta.