Ranskassa Champagnen maakunnassa ei tarvitse vain ihmetellä samppanjatalojen palatseja ja linnoja. Useimpiin niihin pääsee maistelemaan talojen tuotteita.

Moni ranskalainen samppanjatalo avaa ovensa turisteille, ja rypäleiden poimimisaikaan jokunen talo päästää jopa sadonkorjuuseen, tiloilla voi myös aterioida tai yöpyä.

Samppanjan pääkaupunkina pidettävän Epernayn pääkatu on nimeltään Avenue de Champagne, Samppanjakatu, kuinkas muuten. Siellä seuraa samppanjatalo toistaan, niin että pää menee pyörälle nimiä jo tavaillessa: Moët & Chandon, Pol Roger ja Mercier. Siis kaikilla näillä huippunimillä on ihan oikea kotikin.

Jos matkailet Champagnen alueella, visiteeraa niin suurissa kuin pienissä taloissa. Molemmista oppii, ja jokainen samppanjan parissa työskentelevä on valmis jakamaan kokemuksensa, olipa sitten miljarditalon johtaja tai hehtaarin rypäletilaa pitävä viljelijä. Kumpiakin yhdistää niin palava intohimo juomaan ja ruokaan, että näin antaumuksellisten ihmisten joukkoon on aina lyöttäydyttävä, kun tilaisuus tulee.

Yövyin Avenue de Champagnella elegantissa pienessä André & Brigitte Bergèren perhesamppanjatalossa. Sen samppanjabaarissa voi maistella talon tuotteita, alkaen noin 15 euroa pullo.

Jos haluat tutustua usean pienen ja tuntemattoman tuottajan samppanjoihin, hyvä osoite on samppanjakellari Au 36 Hautvillersin kylässä (kuvassa) ja La cave des filles eli Tyttöjen kellari Dizyssa. 8 eurolla pääset maistamaan paria merkkiä noin 80 eri kuohujuomasta ja kuulemaan asiantuntevia opastuksia kuplivan kiehtovaan maailmaan.

Muutaman päivän reissulla ehdin tutustua suuriin Alkostakin löytyviin taloihin kuten Bollingeriin ja osuuskunta Jacquartiin. Pientä kolmen hehtaarin Henriet-Bazin -samppanjatilaa puolestaan pitää Marie-Noëlle Henriet Rainon yhdessä miehensä kanssa jo viidennessä sukupolvessa.

Maistelussa paukuttaa takaraivoa kysymys, miten eri herkkujuomia arvioida, kun tuntuu, että sanat eivät riitä kuvaamaan, eikä kieli maistamaan. Yksinkertaisen neuvon antaa Marie-Noëlle: - Paras mittari on oma suu: Mistä tykkäät, se on hyvää.

Piste. Voitkos sen paremmin sanoa. Samppanjassakaan ei kannata humaltua etiketistä eikä hintalapusta.

Kuohuviinien ja siis myös samppanjoiden maailmaan voi tutustua 7.-8. syyskuuta Helsingissä Mikä viini -tapahtumassa. Siellä maistattaa juuri esimerkiksi Bollinger tuotteitaan.