Kuka niitä nyt enää raasteena syö!

Sen opin katsoessani Ranskan Top Chef -finaalia, jossa voittajaksi nousi Stéphanie Le Quellec. Tykkäsin kisan ideasta, jossa kandidaatit joutuivat tuunaamaan tuttuja ruokalajeja.

Stéphanie lisäsi tomaatti-mozzarella -salaattiin oliiveja ja metsämansikoita ja käytti savustettua mozzarella-juustoa. Tällainen pistää itsekin kokeilemaan. Perinteistä tomaatti-mozzarellaa voisi varioida paahtamalla tomaatit pannulla pinjansiementen kanssa ja lisäämällä basilikat pestona tähän klassiseen salaattiin.

Kisan tuomarit uudistivat näytteeksi keväisen herne-porkkana -sekoituksen. Valloittavinta oli, kun keittiömestari Christian Constant muhensi herneet pyreeksi ja terotti siihen porkkananpäät kynänterottimella pystyyn. Tästä lähtien terottelen aina uudet porkkanat alkukesästä hernekeittoon. Jos haluat kokeilla Constant'n ravintoloita Pariisissa, hänellä on kohtuuhintainen bistro Café Constant Rue Saint-Dominique 139:ssä, jossa hän tarjoilee 22 eurolla vaikka vasikanaivoja.

Alusta lähtien Stéphanie Le Quellec oli taidoillaan top chefien eturivissä ja uskalsi loppukisassa ottaa riskejä heittäytymällä luovaksi. Tuomarit etsivät ruuista keittäjän persoonallisuutta: Ruuat pitää saada puhumaan ja kertomaan sinun tarinasi.

Mielenkiintoista sekin, että tuomarit eli huippukokit äänestivät yksimielisesti parhaaksi kokiksi Stéphanien kilpakumppanin, Fanny Reyn. Satahenkinen maallikoista muodostettu raati oli kuitenkin selvästi Stéphanien puolella. Tämä todisti yhä eron ammattilaisten ja suuren yleisön makujen välillä.

Maku-lehdestäkin löytyy herneelle ja tomaatti-mozzarellalle kekseliäitä reseptejä.

Mitä vinkkejä sinulla on näiden tuttujen ruoka-aineiden uusiokäyttöön?