Mitähän hyvää syötävää brittikriitikko löytää Helsingistä?

Gurmeemaailman antennit on nyt suunnattu Pohjoismaihin, jotka ovat voittaneet viime aikoina kuuluja kokkisoja, kuten tammikuussa Bocuse d'Orin. Siinähän Suomen Matti Jämsen tuli hienosti viidenneksi. Olin katsomossa jännittämässä Suomi-tiimin puolesta ja jo silloin moni kysyi, mitä ihmeen virkaa kokkikisoilla on? No, ainakin se, että Suomeen ja Jämsenin keittopaikkaan Sundmans-ravintolaan tulee nyt yhä enemmän ruokamatkailijoita ja -toimittajia ihmettelemään, miten Suomessa on opittu kokkamaan.

Ruokalehdet ovat alkaneet jo esitellä näitä käymisen arvoisia Pohjoismaiden ravintoloita. Huhtikuun englanninkielisessä Olive-ruokalehdessä (s. 104-105) ruokakriitikko Marina O'Loughlin oli käynyt Helsingissä. Artikkeli oli kirjoitettu ennen ranskalaista kokkikisaa, mutta peilaa hyvin, mitä syötävää ulkomaalaiset meiltä löytävät.

Hans Välimäen luotsaamassa kahden Michelin-tähden Chez Dominiquessa oli maistunut porotartar ostereilla. Hmm, mitenhän käy, kun poro tapaa osterin? Pidän kummastakin, mutta samalle lautaselle en ole niitä vielä saanut.

Muuten esiteltiin Seahorse, Kuurna, Kosmos, Savoy ja Saaristo. Kun katselin listaa, mietin kuinka moni suomalainen noissa ravintoloissa käy, vai esitelläänkö ulkomaalaisten suosimia paikkoja? Tunnettekos te nuo ravintolat ja mitkä ovat kokemuksenne?

Ja kauppahalleista kirjoittaja sanoi pitävänsä enemmän alkuasukkaiden käyttämästä Hakaniemestä kuin Wanhasta Kauppahallista, jossa turistit syövät kebabia.

Jutussa esiteltiin yksi suomalainen reseptikin, omenapiiras. Valinta vähän yllättää, mutta suomalaisuuden näytti tuovan piiraaseen rahkan käyttö.Tällaisia löytyy Maku-lehdenkin reseptilootasta:Omenapiirakka piimataikinapohjalla

Näppärät omenapiiraat