Makumatkaaja pyörähti Pariisissa. Olipa hotellisi sitten missä hyvänsä kaupunginosassa, löytyy niistä jokaisesta sympaattinen ja hyvätasoinen bistro tai brasserie.

Kumpikin tarjoaa mutkatonta palvelua ja periranskalaista ruokaa. "Bistrot" tarkoittaa viinitupaa, kapakkaa ja "brasserie" olutravintolaa, olutpanimoa. Periaatteessa siis bistro on pienempi ja vaatimattomampi kuppila, ruokalistakin on tavallisesti raapustettu liitutaululle. Brasserie on suurempi ja brassailee nimensä mukaan enemmän sisustuksellaan.

Joissain on kovinkin hulppeat puitteet, kuten Train Bleussa, joka tosin on ruokalistaltaan brasserie, mutta sisustukseltaan jo suuren luokan ravintola.

Bistron nimi tulee perimätiedon mukaan venäjän sanasta "nopeasti", kun venäläiset valloittivat Pariisin 1800-luvun alussa ja vaativat rivakasti pötyä pöytään. Eli bistrosta saa pikaruokaa ranskalaisittain.

Bistrot ovat nykyään kovassa huudossa, kun jokainen tähtikokkikin mielii perustaa oman pikkuravintelinsa kuten Alain Ducasse Benoit´llaan. Siellä maistuu vasikankateenkorva (40 e) ja papupata (26 e). Benoit on Pariisin ainoa bistro, jolla on Michelinin tähti. Ducassella on myös brasserie, Rech.

Pariisin vanhin brasserie sijaitsee Odéon-metroaseman lähellä, Procope, joka on tarjonnut vasikanpäätä jo 1600-luvulta lähtien.

Minä vedin napa soikeana hanhenmaksaa ja hapankaalia Bofinger-brasseriessa Bastille-kadulla. Samaan ravintolaryhmään kuuluu myös esimerkiksi Coupole-brasserie Montparnassella, jonka kellarissa on pistänyt jalalla koreasti Joséphine Baker, pöydässä filosofoinut Jean-Paul Sartre ja lammascurryllä herkutellut Ernest Hemingway.

Bistroissa ja brasserieissa eletään elämän koko kirjo. Yksi aktuelli bistro-suositus on La Perle. Ei niinkään huikean keittiön takia, vaan siksi, että siellä örväillessään muotisuunnittelija John Galliano hommasi itselleen potkut Dior-suunnittelijan pestistä. Helmi-bistro sijaitsee Vieille-du-Temple -kadulla muotisuunnittelijoiden Marais-alueella, jota kutsuttiin ennen juutalaiskortteliksi. Pihvi ranskalaisilla maksaa siellä kympin ja viinilasillinen vitosen.

Täältä löydät helposti bistron Pariisin eri kortteleista ja täältä brasserien.

Heitäpä osoitteella, jos olet käynyt Pariisissa suosittelemisen arvoisessa kuppilassa.