Kävin katsomassa parsojen kasvamista. Ja opin niistä paljon uutta.

Kävin katsomassa parsojen kasvamista. Ja opin niistä paljon uutta.

Lähdin Pascal Chollet'n maatilalle lähellä Geneveä auttamaan vihreän parsan korjuussa.

Vasta, kun kuuntelin kertomuksia parsanviljelystä, minulle valkeni, että kaikki eivät ihmettelekään kummallista pissanhajua parsansyönnin jälkeen. Luulin, että parsapissa haisee kaikilla, mutta tuolla pellolla talsiessa vasta ymmärsin, että vain osa ihmisistä tuottaa tällaista pissaa, ja vain osa pystyy sen myös haistamaan. Toisilta puuttuu kokonaan tällainen parsageeni ja -hajuaisti.

Hauskalta kuulostaa, että parsassa on monien ravintoaineiden lisäksi rutiinia, joka vahvistaa verisuonten seinämiä. Hyvä, ettei ruutia.

Lista on läkähdyttävä, mihin kaikkeen parsa on hyvä lääke. Se puhdistaa sisuskalut ja alentaa verenpainetta, parantaa krapulan ja nostattaa - no, ei vaikea arvata, kun katsoo parsanpäitä - potenssia.

Parsan keitinvedellä kun peset kasvot, niin johan lähtevät finnit.

Luulin myös, että hienostuneemman makuinen ja mullan alla kasvava valkoinen parsa on eri rotua kuin maan päälle punkeva vihreä. Monsieur Chollet näytti, että samasta parsalaadusta on kyse ja kaivoi pellosta paakun, jossa valkeat parsat olivat maan peitossa ja vihreät pinnalla. Chollet itse viljelee vihreää parsaa maan laadun takia. Valkoinen parsa tarvitsisi kevyempää multaa kuin kiviperäistä savipeltoa.

Ja vielä yksi tietoisku: Maailman suurin parsantuottaja on - ei Hollanti, ei Peru, vaan - Kiina.

Nyt äkkiä syömään tätä keväistä herkkua, kausi kestää noin juhannukseen saakka.