Ravintolaan syömään mennessä ruuan maku on tietysti pääasia. Mutta hyvä palvelu parantaa makua, se voi korjata annosten puutteet tai siivittää makuelämykset huippuunsa.

Jokainen sen muistaa: kesälomalla merenrannalla korkattu viini maistui upealta: seura oli kohdillaan kuin myös ilma. Kotiin kun ostaa samaa viiniä, ei se omassa köökissä syysrännällä maistu edes kummoiselta. Sama on palvelun kanssa. Ravintoloiden henkilökunta on keittiömestarin jatkokäsi. Pahimmillaan se voi turmella keittiömestarin tuotokset, parhaimmillaan luoda ikimuistettavia elämyksiä.

Testasin Tallinnan ja Helsingin viiden tähden ravintolapalvelut synttärikestien merkeissä. Juhlakalu oli äitini.

Tallinnassa mentiin vanhankaupungin Schlössle hotelliravintolaan, Helsingissä Kämppiin.

Kerrotaan heti tulos: Tallinna päihittää Helsingin mennen tullen. Ravintolahotellit ovat samantasoiset ja ruoka kummassakin herkullista, mutta se palvelumentaliteetti vain ei istu suomalaiseen. Neuvostovallan altakin entisen hansakaupungin kulttuuriperinteet ovat elpyneet samalla lailla kuin vanhakaupunki on entisöity upeaksi.

Jo varaus näytti tahdin: Schlössle-hotelli vastasi kädenkäänteessä varauspyyntöön: "Tervetuloa: kertokaa kaikki, mitä voimme tehdä syntymäpäiväjuhlien onnistumiseksi".

Kämpissä kului päiviä ja jouduin lähettämään toisen kyselyn, johon sitten vastattiinkin, kuten olin olettanut, että siellä oli jo alettu hioa illallisen yksityiskohtia, vaikkei minulle ilmoitettu tärkeintä: että ravintolassa on tilaa ja illallisten järjestäminen onnistuu.

Kun naisparin taksi kaartaa Schlössle-hotellin eteen, ei äitini saa edes jalkaansa ulos, kun hotellipoika tulee jo nostamaan laukkua. Päivänsankaria onnitellaan, ravintolan väki esittelee tuotteita kuin omiaan, ruokailun päästessä vauhtiin tarjoilija käy varmistamassa, että kaikki on kunnossa.

Kämpissä on katu suljettu mielenosoituksen takia, joten joudumme rahtaamaan pakaasit puiston yli suoraan ravintolaan: henkilökunta ei meinaa saada laukkuja säilöön, vaan minäkin joudun tulkkaamaan eri kieliä puhuvalle henkilökunnnalle, mikä on matkalaukku englanniksi. Tiimityö ei pelaa.

Minkäänlainen toivottelu tai kysely ei kuulu Kämpin tapoihin. "Hyvää päivää" tai "Tarvitaanko muuta" ei maksa mitään.

Kämpissä kaatelemme omat juomamme, kun tarjoilu on hidasta eikä tarjoilijoita näy, vaikka brasserie ei ole täynnä.

Palvelu on aina kahdensuuntaista ja usein saa sellaisen palvelun kuin ansaitsee. Suomalaiset eivät ole hyviä palveltavia: puutteista ei osata valittaa heti, vaan niistä jäkätetään kotona, kun siitä ei ole mitään apua.

Ettei tulisi liian auvoinen kuva Tallinnasta, sanotaan nyt sitten, että lähtiessämme hotellista laukkuja ei haettu, kuten oli sovittu, minibaarin tarkistaja yritti laskuttaa edellisen asiakkaan käytöistä, ja aamiaispöydässä jouduin pyytämään useaan kertaan ruokia ja juomia, jotka olivat loppuneet: eli normaaleja mokia. Palveluasenteessa Tallinna vetää silti huiman eron Helsinkiin.

Vielä ei mennyt missään ravintolassa kuten Suomessa lentokentälle menevässä bussissa: Pikalinjapysäkiltä huuteli sisään keski-ikäinen nainen "Meneekö tämä Helsinkiin?" Kuski: "Ette katsonut linjamerkintää bussin ikkunassa: Mitä siellä lukee?" Nainen: "Vantaa lentoasema". Kuski: "Niin meneekö tämä sitten Helsinkiin!?". Ja kaasutti kohti kenttää.

Odotan vaan aikaa, kun kuski vastaa Suomessa bussiin pyrkivälle: "Mitä vittua sä siellä oikein viittoilet?"