Juuri sopivasti ennen pääsiäistä Saksassa on paljastunut suuri munahuijaus. Miljoonia tavallisia kananmunia on leimattu biomuniksi.

Juuri sopivasti ennen pääsiäistä Saksassa on paljastunut suuri munahuijaus. Miljoonia tavallisia kananmunia on leimattu biomuniksi.

Eipä kovin luottamusta herättävää. Ensin hevosenlihaa myydään naudanlihana, sitten tavallisia kananmunia yritetään kaupitella Saksassa biomunina. Myös Belgian ja Hollannin tiloilla on ollut sama käytäntö. Sieltä niitä on myyty luomumunina ympäri Eurooppaa, myös esimerkiksi Sveitsiin.

150 kanatilaa oli leimannut tavallisia kananmunia biomuniksi.

Kanatiloilla oli pidetty myös liikaa kanoja eli linnut eivät saaneet tarvitsemaansa liikkumatilaa.

Saksalaisten mukaan biomunien suuri suosio ja korkeampi hinta on johtanut siihen, että luomumunia tuottavat yhä suuremmat kanalat. Niin alkuperäinen idea lähiruuasta ja eläinten paremmasta hoidosta luomutiloilla ei ole luonnonmunissa useinkaan toteutunut.

Saksan televisio testasi, tuntevatko syöjät sokkotestissä eron luomu- ja tavallisen kananmunan mauissa. Useimmiten eivät. Kananmunan maun määrää kanojen saama ravinto.

Näöstäkään ei luomu- ja tavallisia munia ole helppo erottaa toisistaan. Luomumunien keltuainen on väriltään usein vaaleampi kuin tavallisissa munissa, koska biokanoille ei syötetä väriainetta sisältävää ravintoa.