Italialaiset herkuttelevat pääsiäisenä panettonen tyyppisellä kyyhkyskakulla.

Italiassa lennätetään pääsiäiseksi kahvipöytään tai spumanten kanssa panettonen tyylinen colomba eli kyyhkyskakku. Tämä pullamainen kakku vastaa Venäjän kulitsaa, ja käykin passelisti kyytimään pashaa.

Colomban kehitti milanolainen leipuri Angelo Motta ennen toista maailmansotaa.

Nimensä kyyhkyskakku saa lentävän kyyhkysen muodostaan. Sellaista muottia kun on harvalla, niin ranskalaisen La petite patisserie -blogin Iza keksi näppärän keinon muokata ne kuvan tyyliin alumiinivuuista.

Tässä siis colomban perusohje, mutta Italiassa pullakakku kuorrutetaan usein myös suklaalla.

Colomba kyyhkyskakku

250 g vehnäjauhoja75 g sokeria75 g voita10 cl maitoa10 g hiivaa2 munaa1 munankeltuainen40 g kandeerattuja appelsiininkuoria40 g mantelilastuja30 g raesokerahienosokeriaMurenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää 125 g jauhoja ja sekoita taikinaksi. Peitä astia ja anna nousta tunti.Riko sekaan munat ja kuutioiksi paloittelemasi pehmeä voi. Vaivaa ja lisää tarvittaessa jauhoja.Lisää sokeriin sekoitettu munankeltuainen, ja jos taikina on liian tarttuvainen, lisää vielä vähän jauhoja. Vaivaa 10 min.Siirrä taikina puhtaaseen astiaan, peitä tuorekelmulla ja nostata pari tuntia. Lisää pieniksi pilkotut sokeroidut appelsiininkuoret.Jaa taikina voilla voitelemiisi vuokiin, sivele munankeltuaisella ja ripottele päälle mantelilastut, hieno- ja raesokeria. Nostata vielä tunti ja paista 180 asteen lämmössä 20 minuuttia.