Hejj, nyt vähän sordiinoa Ruotsi meidän joulutorttujemme mallin mollaamiseen. Vai mitä luulette, että keskieurooppalaisille tulee mieleen teidän köttbullista?

Huonekalujätti Ikean siivellä lihapullista on tullut tunnetuimpia pohjoismaisia ruokia Keski-Euroopassa.

Hintakin on hyvä: 5,45 euroa/annos perunamuusin ja puolukkahillon kanssa, tai pakastepullat kotituomisiksi 14 eurolla kilo.

Ikea Foodista saa myös hirvi- ja lohilasagnea, pannukakkua, näkkileipää ja hirvenpään muotoisia pastoja. Jälkiruoaksi prinsessaleivoksia, kanelipullia tai kaurakeksejä. Kotiin voi ostaa myös valmiin leipäseoksen, jos haluaa leipoa ruotsalaista brödiä Ikean tee-se-itse-periaatteella.

Tämä ilmiö on niin mielenkiintoinen, että kansainvälinen talouslehti Wall Street Journalkin kirjoitti siitä juuri. Sen mukaan huonekalukauppa pyöräyttää tänä vuonna 150 miljoonaa lihapullaa.

Pyörykät tulivat Ikeaan 30 vuotta sitten, kun yrityksen perustaja Ingvar Kamprad ei halunnut, että hänen asiakkaansa talsivat jättihalleissa tyhjällä vatsalla: niinhän ei kauppa käy. Kampradin mielestä Ikeassa tarjottavan ruoan oli oltava kuin sen huonekalut: yksinkertaiset, halvat ja hyvät.

Ikean ruokaliikevaihto kohoaa jo 1,5 miljardiin euroon. Maailmassa on 300 Ikeaa ja niissä syö vuosittain 700 miljoonaa ihmistä. Se tarkoittaa, että päivittäin yhdessä mööpelikaupassa pureskellaan 1600 lihapullaa ja vuoden aikana puoli miljoonaa pyörykkää.

Ikean lihapullat tekee Ruotsin suurin elintarvikeyrittäjä Gunnar Dafgård.

Nyt täytyy tunnustaa, etten itse ole koskaan Ikea-pullia maistanut. Entäs sinä: onko makukokemuksia?