Juhlan tekevät naiset ja naiset tekevät yhä useammin samppanjan. Kippistä ja Vuotta Uutta!

Juhlan tekevät naiset ja naiset tekevät yhä useammin samppanjan. Kippistä ja Vuotta Uutta!

Sitä on tottunut olettamaan, että huippuravintoloiden kokit ovat miehiä kuten viinin ja samppanjankin tekijät. Yllättävän monen samppanjatalon avainasemassa on kuitenkin nainen.

Tämän aloitti jo 1800-luvun alussa Veuve Clicquot, keltainen leski, ensimmäinen nainen samppanjatalon johdossa, jota voidaan pitää myös ensimmäisenä ranskalaisena naisyrittäjänä. Ranskan telkkari esitteli juuri naiset samppanjataloissa: he viljelevät rypäleitä, joista samppanja puristetaan, ajavat tiloilla traktoria, kääntelevät pulloja kellareissa, kokoavat juoman ja toimivat suurten samppanjatalojen johtajina.

Useimmiten Clicquot-lesken kohtalo on vienyt naiset nytkin samppanjatalojen johtoon eli naiset ovat ottaneet langat käsiinsä, kun patruuna on kuollut. Usein myös tyttäret ovat hypänneet rooliin. Näin esimerkiksi Taittinger-talossa, jossa Vitalie Taittinger on talon taiteellinen johtaja. Nathalie Vranken puolestaan johtaa yhdessä miehensä kanssa toiseksi suurimman samppanjatalon Vranken-Pommeryn voittokulkua.

Minä seurasin tällaisen tyttären johtaman pienen samppanjatilan arkipäivää Henriet-Bazin -tilalla. Marie-Noëlle Rainon-Henriet on ottanut tilan johtaakseen isältään, vaikka Daniel-pappa käyskenteleekin päivittäin tilalla. Marie-Noëlle on tunnettu tarkkana maistajana, joka kokoaa talon samppanjat ja tuo pientä tytärtään mukaan talon toimiin. Marie-Améliella on jo oma merkkisamppanjansakin.

- Etsin maussa tyyliä ja rakennetta. Yleinen maku on mennyt yhä enemmän extra brutiin, vähäsokeriseen kuivaan samppanjaan, joka on nyt erityisen muodissa. Korjuuaikana hän häärii miehensä Nicolas Rainon'n kera seitsemän hehtaarin viljelyksillä ja puristamossa, jossa näyttää raavaille miesapulaisille, miten mennään. Miehistä näkyy, että he arvostavat Henriet Rainon'n ammattitaitoa.

Samoin samppanjaosuuskunta Jacquartilla samppanjat kokoaa nainen, Floriane Eznack. Hän kuvaa tämän vuoden satoa laadultaan erinomaiseksi, mutta määrältään niin naftiksi, että samppanjantekijöiden on vaikea saada juhlajuomia kootuksi. Raekuurot kun veivät osan rypäleistä.