Kaakkois-Ranskan Valencessa kehittelee naiskokkien huippu Anne-Sophie Pic annoksiaan.

Neljä vuotta sitten Michelin-ravintolaraamattu valitsi vuoden kokiksi ensimmäistä kertaa naisen, Anne-Sophie Picin. Hän pitelee myös ainoana naisena kolmea Michelin-tähteä.

Että mitäkö väliä sillä on, onko lautasesi kokannut mies vai nainen? Periaatteessa ei mitään, sillä mauthan siinä ratkaisevat eikä kokin sukupuoli. Naiset kuitenkin maistavat herkemmin kuin miehet, joten aina on kutkuttava päästä naisten kyökkiin. Ala on ollut niin miesten hallitsema, että naisten on ollut hankala päästä huippupaikoille. Picinkin uraa on helpottanut, että hän johtaa nyt perheravintolaa, jonka perusti hänen isoisänsä.

Pic-ravintolassa on myös bistro-puoli, le 7, jossa söin kevyesti paistetun kalan vihannespedillä ja rautayrttikastikkeella. Tasokas, tehokas ja asiakasta arvostava palvelu myös bistro-puolella. Minulla oli hintsusti aikaa syömiseen, joten keittiö toimi sen mukaan, ja tarjoilija kasasi äkkiä kokoon nopeasti valmistettavan menun.

Surusilmäiset Picin mahtavat omakuvat katselevat ravintolan menoa seiniltä. 42-vuotias kuvailee keittiötään naisellisen suoraviivaiseksi: "Huvittelen hakemalla täydellisyyttä ja rehellisiä makuja, joita ei sotketa keskenään."

Ravintolan yhteydessä on hotelli ja vähän kauempana keittokoulu. Pic heiluttaa kauhaa myös ravintolassaan Sveitsin Lausannessa Beau Rivage -hotellissa.

Valencen kaupungista pohjoiseen Tain l'Hermitagessa nököttää keskellä viinitarhoja aviopari Rika ja Frédéric Baun (kuvassa) Umia-ravintola.

Sinnekin osuin tällä kertaa japanilaissyntyisen Rikan keittiövuorolla. Hän yhdistää aasialaisen kevyen keittiön perinteiseen ranskalaiseen ja tästä on lopputuloksena mielenkiintoinen fuusiokeittiö, jossa on ajatusta. Toinen Umia-ravintolan linja on haasteellinen kaakaon yhdistäminen ruokiin, kuten vaikka uunissa paistettua kyyhkystä Porcelana-suklaakastikkeella. Frédéric Bau on nimittäin kaupungissa sijaitsevan Valrhona-suklaatehtaan yhteydessä toimivan suklaakoulun johtaja.

Kävin koulussa verestämässä puolentoista vuoden takaisia suklaamestarikurssini muistoja. Nyt olin tekemässä Sébastien Curtalinin asiantuntevassa, mutta myös mukavassa opissa macaroneja, suklaamoussea ja laavaleivoksia. Curtalinin ohje kaikille sokerileipureille: "Ole tarkka äläkä panikoi." Sama filosofia vähän kuin Picilläkin.