Tiedän rassaavani ystäviäni, joita ottaa pannuun ainainen ruoka-annosten kuvaamiseni. Nyt tähän ovat kyllästyneet ravintoloitsijatkin - ja ihan maailmanlaajuisesti.

New Yorkissa jotkut hyvätasoiset ravintolat ovat jo kieltäneet kuvauksen ruokatemppeleissään: cheffit haluavat säilyttää teoksiensa ideat itsellään ja kovan hinnan maksavilla asiakkailla eikä levitä holtitta netin ja sosiaaliverkostojen kuten Facebookin kautta. Toiset haukkuvat huonotasoisia kännykkäkuvia ja ehdottavat asiakkaille, että tulevat itse kuvaamaan annokset, kun ne tuodaan pöytään.

Uusi ruokaverkosto foodreporter.net kuumensi keskustelua avatessaan palvelunsa viime vuoden keväällä.

Sillä on nyt yli 100 000 käyttäjää. Sivuille voi lähettää kuvia itse kokatuista ruuista sekä niiden reseptit tai ravintoloiden annoksista. Kuvien klikkaajat jakavat sitten yummeja ja miameja eli nameja Facebookin tykkää-painallusten tapaan.

Päivässä sivulle postataan yli tuhat fotoa.

Tästä sen sijaan eivät tykkää lainkaan perinteiset ruoka-arvostelijat kuten Michelin-opas, joka joutui avaamaan omalla sivullaan maallikoille oman verkoston. Siellä kuka tahansa pääsee sanomaan sanansa hotelleista ja ravintoloista. Vanhan ajan kriitikkojen ja ravintoloitsijoiden on kuitenkin vain hyväksyttävä, että ihmiset menevät nyt syömään kamera kaulassa.

Ranskalainen huippukokki Philippe Etchebest, Saint-Emilionissa ja M6-televisiokanavalla ramboava entinen nyrkkeilijä ja rugby-pelaaja, ei ole innostunut nettiarvosteluista, niin kuin kuvastakin näkyy: - Hyväksyn arvostelut suoraan, mutten blogien kautta.

No, hän sanoi sen näin, mutta jokaisen sielunsa lautaselle kokkaavan ravintoloitsijan on vaikea hyväksyä taviaisten möläytyksiä, tulivat ne sitten mitä kautta tahansa.

Sama dilemma on ravintoloitsijoilla ja tähdittäjäkriitikoilla: tähditykset tuovat ravintoloitsijoille asiakkaita ja rahaa ja ovat siksi verisesti jahdattuja, aina kokkien itsemurhiin saakka.