Ranskalais-monacolaisella tähtikokilla Alain Ducassella oli viikonloppuna hella kuumana: hän valmisti Monacon tuoreelle ruhtinasparille hääillallisen ja tarjosi 500 vieraalle mutkattomia Välimeren makuja ja ruhtinaan kasvimaan anteja.

Ranskalais-monacolaisella tähtikokilla Alain Ducassella oli viikonloppuna hella kuumana: hän valmisti Monacon tuoreelle ruhtinasparille hääillallisen ja tarjosi 500 vieraalle mutkattomia Välimeren makuja ja ruhtinaan kasvimaan anteja.

Ruhtinas Albertin yhdeksän lehmääkin oli valjastettu hääillallisen valmistukseen. Monacon mansikeista lypsettiin 35 litraa maitoa, josta Alain Ducasse (kuvassa ruskea paita) pyöritti jälkiruuaksi suolakukalla maustettua jätskiä.

Ducasse hioi menyytä puolisen vuotta yhdessä ruhtinasparin kanssa. Illallinen peilasi Albertin ympäristönsuojeluintoa ja ruhtinatar Charlenen toivetta yksinkertaisesta kasvisruuasta. Niinpä menyystä oli karsittu pois luksustuotteet kuten ranskalaiskeittiölle tyypilliset hanhenmaksa ja kaviaari.

- Tämä on erilainen juhlamenyy. Viestimme on: Ei liharuokaa vaan eettistä, kestävän kehityksen sesonki- ja paikallista muonaa. Kunnioitamme tervettä, vaatimatonta ja maukasta keittiötä, Ducasse kuvaili.

Vihannekset, juurekset, marjat ja yrtit nostettiin suoraan Albertin kasvimaalta ja puutarhasta. Ducasse korosti, ettei tuoretuotteita pidetty jääkaapissa, joka muuttaa niiden maun.

Alkupaloiksi tarjottiin oopperan ja kasinon terassilla barbagiuaneja (kuvassa) eli monacolaisia ravioleja, jotka täytetään mangoldin ja pinaatin lehdillä, eri sipuleilla, tuoreyrteillä, ricottalla, munilla ja parmesaanilla.

Alkuruuaksi tuotiin oliiviöljyssä kypsytettyä naurista, meriharjus-carpacciota ja spelttivehnää.

Tykkäsin siitä, että Ducasse sanoi vieraiden saaneen erilaiset kalalautaset sen mukaan, mitä kalastajat onnistuivat merestä lauantaina pyytämään. Albert on kieltänyt Monacon ravintoloilta punaisen tonnikalan käytön ja tonnikalan verkkokalastuksen. Lautasille paistettiin siksi jättikatkarapuja, mustekalaa, Pietarinkalaa ja kultaotsa-ahventa, joka käykin kuninkaallisten juhliin kuin kruunu päähän.

Juomina nautittiin samppanjaksi Perrier-Jouet'a, ruhtinatar Gracen lempisamppanjaa. Viineinä alkuruokien kanssa Charlenen kunniaksi eteläafrikkalaista Western Cape Chardonnay-valkoviiniä, sitten nizzalaisia Bellet-viinejä ja jälkiruokien kanssa vuoden 1996 Chateau d'Yquemiä.

Ducassen valtakuntaan kuuluu 25 ravintolaa ympäri maailmaa, Pariisissa esimerkiksi Eiffelin tornin Le Jules Verne ja Benoit-bistro sekä Monte Carlossa Le Grill ja Le Louis XV. Lisäksi ravintoloita Lontoossa, New Yorkissa, Italiassa. Japanissa sekä Pietarissa Mix.

Ravintoloita Monacosta ja lähistöltä löytyy täältä.

Kesäpäivän helteeseen sopivia Ducassen henkisiä reseptejä löytyy Maku-lehden sivuilta.