Kävin katsomassa, mitä amerikkalaiset keksivät kansallispäivänsä juhlistamiseksi. Kutsuivat bbq:lle ja omenapiiraalle.

Amerikkalaiset rillasivat kansallispäivänsä kunniaksi minihampurilaisia ja siihen rinnalle papuhöystöä. Ne maistuivat heinäpaalien päällä nautittuna piknik-korien vieressä. Jälkkäriksi taikinakuoreen leivottua omenapiirasta, jossa on paksusti mehevää omenaa ja tuhdisti kanelia.

Amerikkalaiset ovat aidoittaneet ja eristäneet suurlähetystönsä Genevessä näkyvästi. Joka pääsee piikkilanka-aitojen ja sähköisten tunnistimien läpi, silmä lepää sitten lähetystön aurinkokennoissa ja yhteispuutarhassa.

- Tuosta me viime ruokatunnillakin nypittiin rikkaruohoja pois, kertoo lähetystön virkailija salaatteja, yrttejä, paprikoita ja tomaatteja kasvavasta keitaasta.

Tällä palstalla on hulppea esimerkki. Amerikan ykkösleidi Michelle Obama muutti palan Valkoisen talon nurtsia kasvimaaksi. Hän on julkaissut siitä kirjankin, Amerikassa kasvanut, jolla hän yrittää saada amerikkalaiset syömään terveellisemmin, enemmän juuri niitä tuoretuotteita. Ja kuten jokainen kunnon puutarhuri, hän haluaa puutarhansa olevan alku jollekin paljon suuremmalle eli potku asennemuutokseen.

Menköön Valkoisen talon keittiön resepteistä jakoon nyt tätäkin kautta mansikka-raparperitorttu. Se on tällä hetkellä passeli ohje suomalaisille, raaka-ainetta kun pukkaa pelloilla. Tästä tykkää myös Barack, vannoutunut piirasfani.

Michellen mansikka-raparperitorttu6-8:lleLehtitaikinalevyTäyte600 g rapaperia300 g mansikoita100 g raakasokeria125 g hunajaa1 tl vaniljasokeriahyppysellinen suolaa6 rkl jauhojaMurukuorrutus140 g jauhoja140 g raakasokeria120 g kaurahiutaleita120 g voitaVuoraa torttupohja lehtitaikinalla. Pistä jääkaappiin puoleksi tunniksi.Täyte:Pese, kuori ja pilko raparperit 2,5 cm:n paloiksi.Halkaise mansikat. Sekoita kulhossa. Lisää sokeri, hunaja, vaniljasokeri, suola ja sekoita.Ripottele jauhot päälle ja sekoita hyvin.Lämmitä uuni 180 asteeseen.Kuorrutus:Sekoita sähkövatkaimella jauhot, sokeri ja kaurahiutaleet. Lisää kuutioitu voi ja sekoita sormin.Ota taikina jääkaapista, levitä sille marjaseos ja murustele kuorrutus päälle.Paista noin tunti, kunnes torttu kuplii ja taikina on paistunut kullankeltaiseksi.