Se on teurastusaika, eli ruokalista näyttää verimakkaraa ja hapankaalia.

Siankärsät ovat tötteröllä Koillis-Sveitsin Rössli-ravintolassa Weinfeldenissä. Täällä lähellä Saksan rajaa ja Bodenseetä teurastetaan sikoja ja kerätään viimeiset viinit talvelta turvaan.

Siis saappaat jalkaan ja sakset käteen. On sumuisen kylmää, kun raksimme Sunnehalden viinitilalla Blauburgunder- ja Merlot-viiniterttuja.

- Joka korjuuaika meillä on parikymmentä apulaista auttamassa ruoka- ja parin viinipullon palkalla viininkorjuussa, kertoo tilanomistaja Markus Müller ennen kuin lähtee kärräämään täysinäisiä viinirypäletankkeja viinipuristamoon.

Viiden hehtaarin tilalla viljellään kahdeksaa eri rypälelaatua. Tuloksena on mielenkiintoisia vivahteikkaita viinejä. Tilalla on viljelty viiniä jo yli puoli vuosituhatta, aina 1500-luvulta lähtien.

Lounaskahveille heitin korteni kekoon leipomalla viinitortun: murotaikinapohjalle paaljon-paljon meheviä viinirypäleitä ja päälle ruhtinaallisesti suklaa-kermaseosta.

Illalla mentiin ystävien kanssa Weinfeldenin läheiseen Rössli-ravintolaan mässäilemään metzgete- eli teurastusruoalla. Tätä, samoin kuin riistaruokiaan, mainostavat isoilla kirjaimilla useat ravintolat näin syksyaikaan tienvarsilla. Rösslin eli Hevosravintolan omistaja Beat Oertig oli teurastuttanut kuusi sikaa ja niistähän riitti kystä kyllä. Jatkuva jono kiersi keittiöön, kun väki odotti pannujen ja kattiloiden äärellä omaa osaansa hapankaalista, maksasta, verimakkaroista ja röstistä.

Kaikki illallistuotteet tulevat omasta kylästä, jälkiruokien marjat kuten kirsikat ja aprikoosit jopa omasta puutarhasta Maria-vaimon keittäminä.

Beat muuten vannoo vieläkin suomalaisen tarjoilijatytön nimiin, joka oli niin tehokkaasti tarjoillut Rössli-ravintolassa, että häntä olisi kaivattu sinne nytkin tällaisena kiirusaikana.