Makuviikkoja vietetään ympäri maailmaa näin syksyisin, parhaillaan Sveitsissä.

Makuviikot aloitettiin - mistäs muualta kuin - Ranskasta 1990, kun tunnettu ravintotoimittaja Jean-Luc Petitrenaud halusi luoda makuviikot roskaruuan vastapainoksi. Nyt niitä vietetään 12 maassa kuten Belgiassa, Hollannissa, Norjassa ja Saksassa, aina USA:ta myöten.

Kymmenen päivän aikana makunystyröillä on juhlapäivät, sillä kaikkialla järjestetään maistiaisia, viljelijät ja eläintenkasvattajat avaavat ovensa ja kokit opastavat harrastelijoita keittotaidon saloihin. Sveitsissä kahvinpaahtimo näyttää, miten kahvia paahdetaan, ja barista, miten luo taideteoksensa kuppeihin (kuva) sekä miten erilaisilta maistuvat eri maiden kahvit ja paahdot. Biisoninkasvattajat opettavat biisonien sielunelämää ja viinimestarit, miten viiniä maistellaan (kuva). Kyllä vaan, tuon kuvan lasiviidakkoon saatiin laseihin myös sisältöä ja sitä opetettiin arvioimaan.

Makuviikolla voi käydä haukkaamassa 1001 kurpitsaa ja oppia, miten paistetaan leipää aurinkolämmitteisessä uunissa. Kouluissa ja lastentarhoissa järjestetään makusteluiskuja, kun makuviikon tavoite on kasvattaa lapsia maistelemaan ja arvostamaan ruokaa. Kuten ranskalainen viininviljelijä ja samppanjantekijä Marie-Noëlle Rainon-Henriet sanoi käydessäni hänen tilallaan: "Maisteluun pitää kasvaa. Olen opettanut tytärtäni syömään pienestä pitäen eri ruoka-aineet toisistaan erillään, jotta Marie-Amélien maku- ja hajutuntemus kehittyisi."

Niitä lapsuuden makuja kokit sitten etsivät koko uransa ajan. Eläkeläisiäkään ei unohdeta makuviikolla: kokit käyvät kokkaamassa eksoottisia ruokia vanhainkodeissa.

7-miljoonaisessa Sveitsissä makuviikot saavat liikkeelle yli 320 000 ihmistä. Ranskassa makuviikot järjestetään tänä vuonna 17.-23. lokakuuta. Jos osut matkailijana makuviikolle, käytä ihmeessä tilaisuus hyväksi ja tutustu makujen tuottajien mahtavaan maailmaan.