Usko meinaa loppua, kun suhaan autolla pitkin hämäläistä kylätietä Tampereen takana. Suklaatila on hukuksissa! Mutta sieltähän se lopulta löytyy; mutkien, mäntyjen ja mäkien takaa, Suojärven Suklaatila Ylöjärveltä.

 

Usko meinaa loppua, kun suhaan autolla pitkin hämäläistä kylätietä Tampereen takana. Suklaatila on hukuksissa! Mutta sieltähän se lopulta löytyy; mutkien, mäntyjen ja mäkien takaa, Suojärven Suklaatila Ylöjärveltä.

Reippaasti sitten vain entiseen navettaan, jossa Suklaatilan suussasulavat syntyvät käsityönä. Tilan emäntä Katja Järvenpää on tullut hetkeksi tilapuodin myyntitiskille. Kondiittorina hän tekee suklaat, ja aviosiippa Tomi vastaa markkinoinnista.

Sukupolven vaihdoksen myötä nuoripari toi tilalle uuden elämän ja remontoi navetan suklaakeittiöksi kolme vuotta sitten. Nyt tilalla kasvatetaan kaksosia sekä viljaa. Katja silmäilee marjantuotantoa raaka-aineet mielessä itsetekemiinsä suklaakonvehteihin.

Ylöjärvelle saakka ei kuitenkaan tarvitse lähteä aina suklaan hakuun. Tilan tuotteita löydät eri puolilta Suomea maatilapuodeista sekä herkkuliikkeistä, Helsingissä esimerkiksi Kaartin Kotikaupasta.

Olen käyttänyt itse järjestämissäni suklaamaistiaisissa Suklaatilan valmisteita, kun olen sitä mieltä, että suomalaiselta maaseudulta löytyvät mahtavat raaka-aineet vaikka mihin herkkuihin. Ja mikäs voisi olla sen parempaa kuin maistattaa tuoretta käsintehtyä lähisuklaata!

Vai mitä tykkäisit kardemumma-valkosuklaasta, talkkuna-maitosuklaasta, timjami-maitosuklaasta tai suomalaisista marjoista yhdistettynä eri sortin suklaisiin kuten tyrni-maitosuklaasta?

Suklaatila on vasta avannut Fröökynän Herkku -myymälän Tampereen liepeille. Sieltä löydät suklaiden lisäksi maaseudun muiden pientuottajien taidonnäytteitä lähi- ja luomuruoasta aina lahjatavaroihin kuten tekstiileihin. Ylöjärven tilapuodissa on samojen tuotteiden pienempi valikoima.

Hyllyt pursuvat harvinaisia hunajalaatuja, hilloja, juomia, Lapin puikulachipsejä, pellavalakritsia, luomuspelttilakua, karpaloisia tai muita marjaisia kuohujuomia, erikoiskahveja ja -teelaatuja. Fröökynältä löytyy Tampereen seudulla pyöritettyjä paikallisia jäätelöitäkin. Ettei tulisi sellaista kuvaa, että lähijäätelöä tehdään vain pääkaupunkiseudulla.

Fröökynöiden tavara kulkee myös verkkokaupan sekä Tampereen seudulla kotiinkuljetuksen kautta.

Suklaatilan puotiLiivalammintie 7534140 Mutala

Fröökynän HerkkuABC Teivo, Hiitintie 133400 Tampere