Fiskarsin ruukkikylä Uudellamaalla on viehättävä matkakohde. Kylän Kuparipaja-ravintola on valinnut natsaavan moton: Makuja käsityönä.

Fiskarsin Ruukista ovat kotoisin paitsi maailmankuulut oranssit sakset, siellä näkee silmien edessä, miten syntyvät seppien taontatyöt, mööpelit, paperi tai lasi.

Nälkähän moisesta tulee. Kylän majatalo Wärdshus oli viikonloppukäyntimme aikaan täynnä, joten käänsimme vatsat kohti Kuparipajaa. Siellä tiivistyy ruukkikylän henki: Vanhassa pajassa syödään suomalaisessa designissa, ja taustalla pauhaa koski, jonka terassilla voi myös ruokailla.

Kuparipaja tarjoaa vivahteikasta sesonkiruokaa, nyt parsaa, joka tosin saapui pöytäämme niin ripeästi, että parsaparat olivat vain nähneet hellan, mutteivät ehtineet kypsyä.

Yritystä Kuparipajan ruuissa sen sijaan on. Meidän parsoillemme oli lisätty kuin paksu nokkosen lehti, jonka tarjoilija kertoi olevan japanilaisen shison (kuva alla). Tämä vihreä veripeippi toi reippaan kuminaisen mintun maun annokseen.

Ja yrtteihin kun päästiin, tarjoilee Kuparipannu sopivasti salolaisen Terra Vinealisin yrttilikööriä absinttia. Verkstrand's Bitter on kipakampaa kuin sveitsiläinen esikuvansa.

Ruukissa taidetaan muutenkin suomalaisyrttien monet käyttömuodot. Petri Sirén (kuvassa) silppuaa suklaapuotinsa ja kahvilansa kakkuihin, pikkusuolaisiin ja tietenkin suklaihin paikallisia yrttejä. Sirénin tarjoama Fiskarsin kyläkahvikin on paahdettu ihan hollilla, Lohjalla.

Petri on avannut Chocolate Roominsa juuri myös Helsinkiin Museokadulle.

Ettei viikonloppu olisi mennyt ihan mässäämiseksi, mentiin välillä oikeen kunnolla metsään. Karjalohjalla Juha Hillebrandtin ja Paavo Hyrkön maastoautosafarilla sai kaasujalka kyytiä. Ja taas jaksettiin syödä.