Että ovatko nämä makaronia vai marenkia?

Pääsiäinen lähenee. Siihen kuuluivat kotona äidin tekemät lusikkaleivät. Ranskalaiset jonottavat ympäri vuoden omia lusikkaleipiään eli macaroneja. Eivätkä vain ranskalaiset. Macaron on Manner-Euroopassa aina muodissa oleva luksuspikkuleipä, jota tarjotaan kahvin ja teen kanssa.

Kuuluisin macaronpaakari on ranskalainen kondiittoritalo Ladurée, joka valmistaa vuodessa 17,5 miljoonaa kiekkoa. Yksi kipale kun maksaa pari euroa, on piparinpaistaminen miljoonabisnes. Laduréen herkkuja voit jonottaa myös Lontoossa Harrodsilla tai Japanin Tokiossa. Syksyllä ranskalaisfirma avaa uuden tehtaan Sveitsiin, josta se vie sitten nämä miniluomukset ympäri maailmaa.

Ranskassa kannattaa testata myös macaron-monsieur'tä eli Pierre Hermétä tai Fauchon-herkkukauppaa.

Sveitsissä macaronet tunnetaan saksankielisessä Zürichissä luxemburgerleina, etenkin Sprüngli on niistä kuulu. Sveitsin luxemburgerlit ovat ranskalaisia serkkujaan pienempiä ja ilmavampia. Maukkaimmat Zürichin macaronet tekee Vollenweider.

Espanjassa macaronet ovat nimeltään mostachones.

Kyllä vaan, macaroneilla on tekemistä makaronien kanssa. Sana macaron tulee nimittäin italian maccheronesta, hienosta taikinasta.

Macaronien kehittämiskeittiö on jäljitetty nimenomaan Italiaan, venetsialaiseen munkkiluostariin, jossa ne pyöräytettiin ensimmäistä kertaa vuonna 791. Mallina oli munkin napa. Ranskaan napakeksit toi Italiasta 1533 Ranskan kuningatar Katariina de' Medici. 1792 karmeliittanunnat Ranskan Nancyssä tekivät macaroneilla rahaa niin, että heidät tunnettiin nimellä macaron-sisaret. Tuolloin keksit olivat vielä jauhetusta mantelista, munanvalkuaisesta ja sokerista paistettuja yksikerroksisia lätkiä, ilman täytettä.

Vasta 1900-luvulla Ladurée-konditoria älysi ruveta markkinoimaan pikkuleipää, jossa kahden rapeakuorisen, pehmeäsisuksisen ja maustetun keksin väliin oli pursotettu mehevää täytettä.

Ai reseptiä kaipaatte? Maku-arkistosta niitä löytyy:macaron-leivokset

vadelma-macaronit

Ja ensi postauksessa kuulette, mitä jippoja opin macaron-kurssilla.

Mitäs teillä on tapana leipoa pääsiäiseksi?