Olen nähnyt maailman pisimmän lehtitaikinaleivoksen. Pituutta vaivaiset 1,2 kilometriä.

Olen nähnyt maailman pisimmän lehtitaikinaleivoksen. Pituutta vaivaiset 1,2 kilometriä.

Ennätysleivos tehtiin Genevessä viikonloppuna syysmessuilla, kun geneveläinen suklaantekijä Gilles Desplanches löi belgialaisten aiemman ennätyksen. Desplanches'lla on Genevessä useita leipomo-konditorioita, myös esimerkiksi lentokentällä. Suosittelen.

Desplanches teki leivosennätyksen 25-vuotisjuhliensa merkeissä ja halusi yhdistää tähän muutakin kuin pelkän ennätyksen iskemisen. Hän kauppasi kakkupalat ja luovuttaa myynnistä saadut rahat, arviolta 83 000 euroa, rintasyövän tutkimukseen. Yrityksille kaupattiin leivoksia metreittäin.

Tästä Makumatkaaja tykkää: ei merkityksettömiä ennätyksiä ennätysten ja mainoksen vuoksi, vaan jotain syvempääkin sisältöä.

Yli kilometrin pituisen lehtitaikinaleivoksen kokoaminen satojen metrien pituisille pöydille on jo taidonnäyte sinänsä, mutta rahojen luovutus rintasyövän tutkintaan vei tempauksen muihin sfääreihin. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Ennätyspitkä leivos koristeltiin rintasyöpäkampanjan pinkillä punaisella ja sisään pursotettiin suklaatäytettä.

Mahtileivokseen tarvittiin miltei 700 kiloa suklaata, lähes 900 kiloa kermaa ja 600 kiloa jauhoja. Sitä kokosi satakunta kaupungin kondiittoria. He kiittelivät Desplanches'n täsmävalmistelua ja pitkällistä suunnittelua.

Sen koin minäkin, kun osallistuin taas kerran Desplanches'n suklaankoristelukurssille samoilla messuilla. Siellä tein tällaisen autoilevan guben Desplanches'n kondiittorien asiantuntevassa opissa. Tästä vinkkejä kakkumaakareille.

Näin pikkujouluaikana taidan heittää teitä seuraavassa postauksessa reseptillä, miten lehtitaikinaa voi käyttää muutenkin kuin torttujen tekoon.