Maailman parhaaksi ravintolaksi kruunattiin espanjalainen El Celler de Can Roca.

Maailman parhaaksi ravintolaksi kruunattiin espanjalainen El Celler de Can Roca.

Ja nimenomaan yksi sen omistajaveljeksistä, Joan Roca, sanoo, että jokaisella on oma maailman paras ravintolansa. Siksi planeetan parasta ravintolaa ei voi olla oikein edes olemassa. Joan jatkaa, että keittiö on hyvä, kun se tehdään sydämellä.

Kolmen veljeksen ravintolan perustivat poikien vanhemmat Gironaan, koillis-Espanjan Kataloniaan 46 vuotta sitten pieneksi baari-ravintolaksi. Vanhemmat pitävät yhä vielä pientä baariaan sata metriä huippuravintolasta. Vanhemmat tarjoilevat päivän annosta kympillä, kun veljeksien raflassa menyy maksaa 135 euroa, viinit päälle 55 euroa. Tuolla rahalla saa vaikka maitoporsasta tai kyyhkystä paahdettujen mansikoiden ja ruusujen kanssa.

- Keittiömme ero vanhempiemme ravintolaan on monimutkaisuudessa. Meidän asiakkaamme etsivät ruuasta elämyksiä, Joan kertoo.

Maailman parhaimman ravintolan äänestää noin 900 ravintola-alalla työskentelevää ja ravintoloista kirjoittavaa toimittajaa. Listauksen järjestää brittiläinen Restaurant-aikakauslehti. Can Rocan vei voittoon sen yhdistelmä katalaanikeittiötä, teknistä taituruutta ja vieraanvaraisuutta.

Pöytävarauksia Can Roca ottaa vasta ensi vuodeksi, sillä tänä vuonna on jo täyttä, kun tittelin jälkeen tuli 250 varausta päivässä.

Can Rocalla on kolme tähteä Michelin-oppaassa ja se piti ravintolalistalla kakkossijaa parin vuoden ajan,

Nuorin veljeksistä eli Jordi Roca vastaa ravintolan jälkiruuista ja konditoriatuotteista. Guerlainin parfyymi Shalimar inspiroi tee-, veriappelsiini-, kookos-, mango- ja ruusujälkiruokaan sitruunapilven kanssa.

Katalonian alue on nyt entistäkin kuuluisampi mainoista ravintoloistaan. Siellä sijaitsi myös nyt jo suljettu El Bulli, joka kruunattiin neljä vuotta peräkkäin maailman parhaimmaksi ravintolaksi samalla listalla.

Joan kertoo, että kaikki huippuespanjalaisravintolat oppivat ranskalaisravintoloista ja lisäävät mukaan hiukan surrealismia Dalin tapaan.

Can Roca ohitti näin kööpenhaminalaisen Noman, joka piti titteliä kolme vuotta.

Tämä kertoo, että coolit ja kylmän askeettiset ravintolat sekä modernit keittiöt eivät välttämättä ole enää päivän sana. Nyt etsitään ravintoloistakin perhettä ja juuria.

Pohjoismaiset kokit ovat selvinneet hyvin kokkien maailmanmestaruuskamppailussa Bocuse d'Orissa. Maailman parhaimpien ravintoloiden listalla etevin skandinaavi on tukholmalainen Frantzén 12:na. Fäviken-ravintola Järpenista on 34:s. 45:nneksi tuli Kööpenhaminan Geranium, jonka kimppaomistaa ja jossa keittää Rasmus Kofoed, Bocuse d'Orin voittaja.

Uusina tulokkaina listalla ovat Italian Piazza Duomo Albasta 41:ntenä ja pariisilainen Septime 49:ntenä. Septime todistaa, että 40-50 euron menyyhinnallakin voi tehdä laatukeittiötä.

Eniten ravintolanimityksiä on USA:sta ja Ranskasta, kummastakin kuusi. Espanjasta rankkaukseen on päässyt viisi ja Italiasta neljä restoa.

Ranskalaisravintoloista parhaimmaksi arvioitiin L'Arpège Pariisista 16:nneksi ja 18:nneksi Le Chateaubriand. Sijalle 23 ylsi L'Astrance ja 24:nneksi maineikkaan Joel Robuchonin L'Atelier.

Sveitsin Schloss Schauenstein Fürstenaussa on 42:s.

Ravintoloiden top ten:

1. El Celler de Can Roca, Girona, Espanja2. Noma, Kööpenhamina, Tanska3. Osteria Francescana, Modena, Italia4. Mugaritz, San Sebastian, Espanja5. Eleven Madison Park, New York, USA6. D.O.M., Sao Paulo, Brasilia7. Dinner by Heston Blumenthal, Lontoo, Britannia8. Arzak, San Sebastian, Espanja9. Steirereck, Wien, Itävalta10. Vendome, Bergisch Gladbach, Saksa