Makumatkaaja lyhentää lennoilla ja lentokentillä aikaa syömällä. Helsingin lentokentältä löytyi pahin ever brownie, pohjoismaisilta siiviltä ihan kelpoa välipalaa ja Amsterdamin kentältä paras suklaakahvila.

Makumatkaaja pistää yleensä mieleen vain hyvät makumuistot, mutta kerran näinkin: Olen syönyt suklaakakkupaloja eli browneja ympäri maailmaa, mutta niin huonoa kuin Helsinki-Vantaan lentoasemalla en missään. Olisi pitänyt uskoa reipasta Cafe Alvar A:n myyjää, joka kuvaili suklaabrownia mietteliäästi: "Hmh, täyttä tavaraa". No, sitä se oli, mutta leipurilta olivat mittasuhteet hukkuneet. Alvarin browniessa ei maistunut suklaa eikä tuntunut kakku vaan siirappinen nitsa taikina ja kitkerät pähkinät.

Kentältä nousin siiville pohjoismaisella SAS:lla. Hyvä, ettei lentokoneissa tarjota enää niitä lipun hintaan kuuluneita mauttomia huoneenlämpöisiä annoksia. Nyt voi maksaa siitä, mitä haluaa.

SAS pelaa varovasti pohjoismaisuudella antamalla yhtenä vaihtoehtona 120 Ruotsin kruunua eli 13 euroa maksavan tanskalaisen voileipä-annoksen, johon kuuluu lihapullat ja ruisleipää. Ne huuhdotaan alas Carlsbergilla.

Sandwichrollit ovat Polarbrödiltä, ruotsalaiselta leipomolta, joka tekee leipää ilman säilöntäaineita.

SAS:lla tarjottavat perunalastutkin ovat luomua, ruotsalaisia Rootfruiteja. Yhtiö tekee lastuja eri perunalaaduista ja juureksista, kuten vaikka palsternakasta ja punajuuresta. Pohjoismainen kivennäisvesi yläilmoissa on Ramlösaa, tuoremehu reilusta kaupasta ja voi luomua.

SAS:n Euroopan lennon ruuista välittyy kuva pohjoisen ympäristötietoisesta ja yhteiskuntavastuisesta yhtiöstä, jonka ruokalistalta löytää tuttua murkinaa mistä päin hyvänsä tuleva matkaaja.

Ja kun aloitin lentelyt suklaalla, niin päätetään samalla teemalla, mutta nyt suosittelemisen arvoisella paikalla. Yllättäen Euroopan lentokenttien kekseliäin suklaabaari ei olekaan suklaamaissa Sveitsissä, Ranskassa tai Belgiassa, vaan Hollannin Amsterdamin Schiphol-kentällä. Café Chocolat'ssa Lounge 1:ssä myydään taideteoksilta näyttäviä suklaaleivoksia, kilosuklaavuorista voi valita sopivan palan ja baarissa nauttia tujunmausteisen suklaajuoman. Laaja valikoima suklaatuliaisia, -kirjoja tai -naamioita.