Lyonin kauppahalli on nimeltään Paul Bocusen halli - syystä, että kaupungissa kokkaa maailman ykköskokki.

Lyonin kauppahalli on nimeltään Paul Bocusen halli - syystä, että kaupungissa kokkaa maailman ykköskokki. Minä söin siellä elämäni parhaimmat etanat ja ekat merisiilit.

Vaatii suomalaista sisua talloa Lyonin kauppahallin kujilla: tuolla tiskillä killittää jänis käpälät oikosena ja tuossa fasaani heltta hölttänä. Puolen metrin pituiset makkarat uhkaavat pamputtaa katosta, eivätkä edes macaronit ole sitä, miltä näyttävät. Ranskan kauppahallissa ja Sève-chocolatierin tiskissä macaronit on täytetty hanhenmaksalla, tateilla, oliiviöljyllä ja mustekalan musteella, kinkulla, gorgonzolajuustolla ja seesaminsiemenillä. Kokeilin koko setin ja mielenkiintoisia olivat, mutta piti kyllä hiukka totutella suolaisen linkkaamista makeaan macaron-kuoreen. Parhaiten tähän istuivat kinkku ja tatti. Richard Sève tekee kosteita macaroneja, joissa on kuitenkin rapsakka kuori.

Hallissa on lähes 60 kojua ja useita ravintoloita. Olimme Rousseau-osteriravintolassa seuraamassa ensin tarjoilijoiden rivakkaa osterien avaamista ja sitten vetäisin merimenyyn, Täällä maistoin ensimmäistä kertaa hedelmäisen makuisia merisiilejä. Ostereiden jälkeen pöytään kiikutettiin mahtikokoiset ja kiinteälihaiset Burgundin etanat. Tällaisia en ole saanut koskaan aiemmin, joten meinasin juoksuttaa ne takaisin keittiöön. Kun ihmettelin matajien multaisaa ja vahvaa makua, tarjoilija totesi sen olevan laatuetanoiden tunnusmerkki. Mauttomat pehmeälihaiset etanat ovat hänen mukaansa kakkoslaatua. Tutustuin näihin veijareihin sitten kahden annoksen voimin.

Ja siitäpä tultiinkin lyonilaisten isäntien kanssa heidän mieliteemaansa: Syöttäkää lapsille laaturuokaa pienestä pitäen. Näin he oppivat tunnistamaan makuja ja arvostamaan laatua. Vanhempana nämä makumuistot pukkaavat sitten pintaan yllättävissäkin yhteyksissä.

Niin kuin yhdelle isännistä, joka muisteli isänsä istuttaneen tenavat merihiekalle ja jakaneen veitsellä merisiilin sisukset lapsilleen suoraan suuhun kuin linnunpoikasille.

Les Halles de Lyon - Paul BocuseCours Lafayette 102, Lyon