Lihanostaja kohtaa monta muutakin kysymystä kuin "Possua, nautaa vai kanaa?" Moni katsoo, tuleeko liha kotimaasta vai onko se lennätetty tuhansien kilometrien päästä.

Keski-Euroopassa on alettu kyseenalaistaa luomuviljelyn ja -kasvatuksen järkevyyttä.

Amerikkalaiset tutkimukset ovat näyttäneet, etteivät luomutuotteet ole paljoakaan terveellisempiä, eivätkä sisällä kovinkaan paljon enempää vitamiineja kuin normaalilla tavalla viljellyt. Biotuotteiden suurin valtti on, että niissä on vähemmän lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden jäämiä.

Luomusta on tullut mittava markkina. Saksassa ostetaan bioruokaa miltei seitsemällä miljardilla eurolla. Luomu on tullut myös halpakauppoihin, mikä on alentanut sen hintoja.

Saksassa kuluttajat kertovat käyttävänsä luomutuotteita pääasiassa sen ansiosta, että eläimiä hoidetaan luonnonmukaisesti, ja että tuotanto on paikallista.

Sveitsin maataloutta tutkiva Agroscope-laitos selvitti lihojen ympäristötaseen ja totesi, että Brasiliassa tuotettu ja sieltä Eurooppaan tuotu liha voi olla joskus ympäristönsuojelullisesti parempi vaihtoehto kuin kotimaassa kasvatettu. Eli sveitsiläistutkimus alleviivaa, ettei kotimaan tuotanto ole aina automaattisesti hellempi ympäristölle.

Sveitsiläiset haluavat tutkimuksella nostaa lihanlaatua ja saada kuluttajat kysymään muutakin kuin missä liha on tuotettu. Tärkeämpää on tietää, miten liha on tuotettu, eli miten hyvin lehmiä ja possuja on pidetty.

Agroscope-laitoksen mukaan lihan kuljetuskulut ovat lopulta vain pieni osa lihan biobilanssia. Paljon riippuu siitäkin, millä pelillä ruoka on meille tuotu. Laivakuljetus on ympäristölle parempi kuin lentokonekyyti.

Eläinten saama ruoka on tärkeää myös ympäristön kannalta. Perinteisesti ruokitut kanat kasvavat hitaammin kuin turboruokitut. Siksi ne tarvitsevat enemmän ravintoa ja häviävät ekotasapainon laskennassa nykyaikaisin periaattein hoidetuille kanoille. Lihantuotanto rasittaa ympäristöä, siitä syntyy biokaasuja, jätteitä ja se kuluttaa vettä. Se vaikuttaa energiankulutukseen, kasvihuonepäästöihin, otsonikoosteeseen, veden ja maan käyttöön, metsänhakkuisiin sekä peltomaan tarpeeseen.