Nyt vuoden herkuttelujen jälkeen tammikuussa jokainen yrittää saada budjettiaan ja vatsaansa tasapainoon palaamalla hapankorppulinjalle. Suomalaista sykähdyttää, että saksalainen halpakauppaketju Lidl myy ulkomailla suomalaista hapankorppua ja näkkileipää.

Rinta rottingilla nostan Suomen-lippuiset hapankorppu- ja näkkileipäpaketit Lidlin hihnalle, Made in Finland. Nämä ovat harvinaisia herkkuja ulkomailla.

Lidliä on arvosteltu huonona työnantajana, joka kyttää työntekijöitään, ei anna heidän puolustautua ammattiliitoilla ja myy lapsi- ja orjatyöllä tehtyjä vaatteita tai myrkyllisiä ruokia. Saksan televisio näytti kuitenkin juuri tällä viikolla dokumentin, jossa todistettiin, yllätys-yllätys, ettei Euroopan suurin halpaketju olekaan niin paljoa muita kauppaketjuja halvempi ja joka myykin parempilaatuisia tuotteita. Lisäksi kauppayhtiö on parantanut paljon palveluaan, työilmapiiriä ja työntekijöiden oloja.

Saksalaisvertailu kehui erityisesti Lidlin tuoretuotteita: leipähyllyissä myydään tuoretta, kaupoissa paistettua ja pusseihin pakkaamatonta leipää aivan kuin hedelmä- ja vihannestiskeissä pakkaamattomia tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

Makutesteissä Lidlin tuoremehut olivat tosin vetisempiä ja tomaateista löytyi kiellettyjä kasvinsuojelumyrkkyjä, minimimäärä kylläkin.

Ostan paljon Geneven Lidlistä eri maiden ja eri kaakaovahvuiden suklaita. Tietty jos katsoo käsittämättömän halpaa hintaa, mietityttää, ovatko lapset vai orjat keränneet nämäkin kaakaopavut.

Saksalais-tv seurasi Lidlin halpojen vaatteiden valmistusta Bangladeshiin saakka. Kuluttajan on vain oltava valpas ja vaadittava tietoa kaupalta ja myyjiltä. Minä olen kysellyt suklaatietoja Lidliltä ja saanut ne yhtä hyvin kuin huippukalliiden suklaiden valmistajiltakin. Toiset kertovat, toiset eivät, ja kolmannen kertomat tiedot epäilyttävät.