Tämä ei ole uutinen, vaan vahvistus: Nestlén(kin) suklaa on tehty lasten keräämästä kaakaosta.

Amerikkalainen työoloja tutkiva kansalaisjärjestö Fair Labor -yhdistys selvitti, millaisissa oloissa syntyy sveitsiläisen Nestlén suklaa kaakaosta, joka on kotoisin Norsunluurannikolta. Raportti syyttää Nestléä, ettei se ole tehnyt tarpeeksi estääkseen lasten käytön työvoimana. Lapset tekevät pitkiä työtunteja kuin orjat, eivät saa palkkaa ja monet ovat loukkaantuneet käyttäessään kaakaopalkojen keräyksessä viidakkoveitsiä.

Nestlé on maailman suurin ruokayhtiö. Se ostaa suklaanvalmistukseensa noin joka kymmenennen kaakaopavun maailmasta ja tekee niistä esimerkiksi KitKat-suklaapatukoita, After Eight-minttusuklaita ja Smarties-suklaanappeja.

Kun Nestlé kuuli raportin sisällön, se sanoi yrittävänsä vähentää lasten työskentelyä kaakaoviljelyksillä. Toisaalta se on ensimmäinen näin suuri yritys, joka antoi tutkia tuotantoketjunsa.

Norsunluurannikko on maailman suurin kaakaon tuottaja. Siellä kasvaa kolmannes kaakaosta, jota poimii 600 000 lasta.

Raportti painottaa Norsunluurannikon valtion vastuuta lapsien käytön lopettamisessa työvoimana. FLA vaatii myös muita suklaayhtiöitä kuten Kraftia tai Marsia peräämään parempia työoloja tuottajilta.

Vain 20 prosenttia Nestlén Norsunluurannikon kaakaosta kasvaa kestävän kehityksen viljelmillä, joilla kaakaon tuotantoketju voidaan jäljittää. Pääosa eli 80 prosenttia tulee tiloilta, joiden olot ovat pimeän peitossa. Sveitsiläisjätti ei omista Norsunluurannikolla kaakaoviljelyksiä.

Keväällä Nestlé avasi afrikkalaismaassa ensimmäisen kaakao-osuuskunnalle rahoittamansa koulun, jolla yritetään saada lapset pois töistä.