Makumatkaaja käännähti niinkin eksoottisessa paikassa kuin Suomi, Länsi-Uusimaa, Mustio ja Mustion Linnan mainiossa ravintolassa. Paikallisruokaa: tykkään!

Mustion Linnan Linnankrouvi-ravintolassa mestaroi Helsingin Savoysta tullut Niko Tuominen. "Ostan ruuat niin läheltä kuin mahdollista: luomulihat, vihannekset ja juurekset hankin paikkakunnalta ja luomutiloilta, yrtit miltei kartanon viljelmiltä, entisestä linnan puutarhasta."

Kalat seilaavat suurelta osin Hangosta, meidän iltamme päivän kala nieriä tosin Ahvenenmaalta noin 26 eurolla. Ravintolasta voi myös ostaa Linnan tuotteita kotiin, kuten spelttinäkkäriä.

Det är kiva, että raaka-aineista kerrotaan, mistä ne tulevat. Possupihvikin tuntuu miltei tottelevan Putte-kutsua. Juustot ja maitotuotteet tulevat Peltolan juustolasta Suonenjoelta, ja ravintolan leivät leivotaan oman kylän luomumyllyn jauhoihin.

"Kanaa emme kuitenkaan saa edes muualta Suomesta, siksi joudumme tuomaan kanan Ranskasta saakka", kertoo linnan toimitusjohtaja Christine Linder (kuvassa ylhäällä).

Niko Tuomisella on hienostunut makukirjo ja tarinankertovat annokset. Minä olisin kaivannut enemmänkin ytyä alkuruokaan luomuhäränlihatartariin, sillä marinoitu punasipuli ja aiolikaan eivät saaneet höyryä puskemaan sieraimista. Samoin kutunmaitopannacotasta odotin enemmän sitä kuttua.

Palvelu on ammattitaitoista, mutta täällä kuin missä muualla hyvänsä pitää asiakkaalla olla tolkku tallella. Meidän pöytäämme laskutettiin kahdesta viinipullosta, vaikka toinen pullo seisoi avattuna jäähdytysastiassa, ja loppuillan ruuhka jätti pöytämme odottelemaan orpona laskun tilaamissaumaa.

Mustiossa kannattaa varata aikaa linnaa ympäröivän upean puiston ja näyttelyjen, esimerkiksi Antiikkiviikon katseluun. Kartanohotellissa voi yöpyä hienoiksi kunnostetuissa rautaruukin työläisten asunnoissa, ja kartanon vauhdikkaat historian käänteet kuulee museokierroksella. Kartanossa järjestetään kokouksia ja kokkauskursseja, kesäisin konsertteja ja teatteria ulkoilmateatterissa joen rannalla. Ruokailla voi tiiliseinäisen linnankrouvin lisäksi terassilla.

Mustion Linna Hållsnäsintie 8910360 Mustio (Raasepori)Puhelin 019 36 231