Ihanaa, että ollaan tässä vaiheessa syksyä. Nyt saa piiloteltua kastanjaa vähän joka ruokaan.

Talvikausi on alkanut, kun Keski-Euroopan kaupunkeihin pystytetään höyryävät kastanjakopit. Niistä saa lämpimän pussillisen paahdettuja kastanjoita, joilla sammuu pikkunälkä.

Ostan kastanjoita aperitiiviksi ja tarjoan ne punaviinin kanssa. Ne käyvät myös kahvin ja teen kyydittäjiksi. Paahtaa voit nämä herkut itsekin, kun vedät terävällä veitsellä kuoreen viillon ja pistät ne pannulle ja uuniin.

Hivenaineita ja vitamiineja sisältäviä kastanjoita kutsutaan köyhien leiväksi, ja kastanjajauhoista voikin leipoa leipää sekä kakkuja. Koosteeltaan ne ovat vähän kuin keitettyjä perunoita ja maistuvat pähkinältä. Euroopassa kastanjoita tuotetaan eniten Italiassa.

Näin loppusyksystä kastanjoista tulee hyvä lisä riistaruuille, kun ne glaseerataan voissa. Herkkukaupoissa niitä myydään mehevän karamellisoituina.

Suhteeni kastanjan kanssa muuttui tositarkoitukselliseksi, kun suklaakoulussa jouduimme kehittämään omat suklaareseptimme. Minä tein yhteen kastanjasisuksen. Se istuu myös torttuihin ja muffineihin. Kastanjapyreetä pursotan spagettimaiseksi nauhaksi jälkiruuaksi, siihen vain loraus kirsikkaviinaa piristämään ja löysästi vatkattua kermavaahtoa.

Kastanjoita voi ostaa hillona ja valmiiksi kypsennettyinä vakuumipakkauksissa.

Sveitsissä sanotaan, että syksyn ensimmäiset kuumat kastanjat on nautittava rakkaimman kanssa. Siitä kehittyy äkkiä romanttinen perinne. Korkeimman asteen nautintoon pääsee, kun ne nauttii chalet-takassa paahdettuina amoren kanssa.

Tunnetko kastanjan; herättääkö muistoja ja miten se sulla kulkee?