Oslon perjantaisen joukkomurhan jälkeen elämässä asettuu moni asia omaan paikkaansa: ongelmat ja entiset tärkeät asiat pienentyvät.

Tuetaan norjalaisia ja kokataan norjalaisittain. Norjalla on maailmantason huippukokkeja, kuten kokkilpailu Bocuse D'Orin vuoden 2009 voittaja Geir Skeie (kuva).

Hän on julkaissut reseptikirjan "Ruokamatka lapsuudesta Bocuse d'Oriin".

Skeie kertoo käyttävänsä ruuissa paljon sitruunaa niin mehuna kuin kuorena ja voivansa vähentää suolan käyttöä, koska sitruuna vie makuja eteenpäin.

Netistä löysin norjalaisuuden eri teemoja selvittävän englanninkielisen sivun ja sieltä helpon ohjeen, johon voi käyttää norjalaista lohta.

Marinoitu lohi sherrykastikkeella

Neljälle

600 gr lohifileitä

Marinadi:

Sekoita lasiastiaan

1 sitruunan mehu

3 rkl vettä

1 rkl oliiviöljyä

1 tl pippuria

Leikkaa lohifileet samankokoisiksi paloiksi, jotta voit paistaa ne vartaissa. Levitä lohenpalat lautaselle ja kaada marinadi päälle. Pistä jääkaappiin 2 tunniksi.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Jaa kalat neljään vartaaseen. Voitele alumiinifolio oliiviöljyllä ja aseta lohivartaat folion keskelle.

Pirskottele lohelle

2 rkl oliiviöljyä

1/2 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

Sulje ja paista nyyttiä uunissa 7 minuuttia.

Sherrykastike

1,5 dl kuivaa sherryä

1,5 kalakuutiota

1 kupillinen kermaa

1 rkl sitruunamehua

Keitä sherryä ja kalalientä kunnes liemi on vähentynyt 1/2 desiin. Lisää kerma ja hämmennä. Hauduta, kunnes seos saostuu. Lisää sitruunamehu.

Tarjoiluehdotus: Aseta kalavartaat sahramiriisipedille ja lusikoi kastiketta sivuun.

Koristeluun

Lohko

1 avokado

1 sitruunaa

kirsikkatomaatteja

Silppua 5 persiljanvartta